HRVATI ĆE UKINUTI SPORNE TAKSE? Prvo obavestili ministra BiH, ostaje da se vidi koliko će smanjenje iznositi
Rasim Ljajić, Dragica Sekulić, Ljupčo Nikolovski,Mirko Šarović, Foto: Fonet

POVUKLI SE

HRVATI ĆE UKINUTI SPORNE TAKSE? Prvo obavestili ministra BiH, ostaje da se vidi koliko će smanjenje iznositi

Region -

Hrvatska je najavila da će smanjiti takse na uvozno voće i povrće, saznaju mediji u BiH nakon telefonskog razgovora hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem. Nije precizirano za koliko će takse biti smanjene.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donelo je u julu novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je 22 puta u cilju, kako je saopšteno, bolje zaštite potrošača.

Uprava carina Srbije potvrdila je da je počela primena strogih kontrola uvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske, kao odgovor na odluku hrvatskih vlasti o povećanju taksi za kontrolu uvoza voća i povrća sa 12 na 270 evra.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović kaže da je to ministarstvo pripremilo set protivmera i da su sve u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Kako je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija od protivera neće odustati dok Hrvatska ne ukine odluku kojom su obuhvaćeni izvoznici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Ministri trgovine zemalja regiona, nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, pozvali su Hrvatsku da hitno ukine spornu odluku.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Kurir.rs/Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track