SLOVENCI SUTRA GLASAJU ZA PREDSEDNIKA: Pahor najveći favorit na izborima
Foto: Beta/Daniel Novakovic

biraju predsednika

SLOVENCI SUTRA GLASAJU ZA PREDSEDNIKA: Pahor najveći favorit na izborima

Region -

Građani Slovenije sutra izlaze na predsedničke izbore na kojima je izraziti favorit sadašnji šef države Borut Pahor.

Prema svim objavljenim predizbornim ispitivanjima, Pahor će dobiti ubedljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata. Pahor (54) je diplomirani politikokolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je poslanik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobedio na izborima i formirao koalicionu vladu levog centra.

Njen trogodišnji mandat u godinama nakon izbijanja globalne ekonomske krize, kada je slovenački BDP rapidno padao, mnogi analitičari ocenjuju neuspešnim tvrdeći da je zato Pahor pred vanredne parlamentarne izbore izgubio i mesto predsednika stranke, prenosi agencija Hina.

Zato je kao iznenađenje dočekana njegova pobeda na predsedničkim izborima 2012, kada je uprkos suprotnim prognozama, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu ubedljivo pobedio Danila Turka, dotadašnjeg predsednika, čiji su reizbor podržavale i vodeće leve političke snage.

Kao i na tadašnjim izborima, Pahor se i sada za svoj drugi predsednički mandat bori pod sloganom "Zajedno", čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Kritičari, među kojima su i intelektualci sa levice, zameraju mu da je "degradirao i banalizovao predsedničku dužnost", koristeći je za "samopromociju" putem javnih nastupa i društvenih mreža, umesto da se postavi kao moralni autoritet i izjašnjava o važnim političkim i društvenim pitanjima.

Drugi pak tvrde da je Pahor postao svojevrsna maskota Slovenije i da mu birači opraštaju čak i neke gafove, pa ga i dalje vide kao nekoga za koga misle da ih dobro može predstavljati u ulozi predsednika države.

Pahorovi politički saveznici tvrde da je tokom svog sadašnjeg mandata vrlo dobro predstavljao Sloveniju u svetu, gde se ;sastajao s mnogim stranim državnicima, među ostalima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Oni ističu da je Pahor aktivno i pozitivno delovao u jugoistočnoj Evropi preko inicijative Brdo-Brioni, koju je Slovenija pokrenula zajedno s Hrvatskom i da se u pitanjima razvoja EU uvek izražavao za njeno jačanje i reforme, s vizijom o Sloveniji kao članici koja će ostati među najbolje integrisanim, navodi Hina.

Prema rezultatima predizbornih anketa Pahorov najveći rival na izborima je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smena generacija.

Ostali predsednički kanddati su ;predsednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak ;, ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, učiteljica u penziji Angelca Likovi,č koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu, gradonačelnik Kopra Boris Popovič (Slovenija je naša), Suzana Lara Krause (Slovenačka narodna stranka) i Andrej Šiško (Ujedinjena Slovenja).

(Kurir.rs/Beta)

Foto Beta/Daniel Novaković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track