HRVATI I SLOVENCI NAM KRADU TURISTE: Nečuvena otimačina i to usred Beograda!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

GRABEŽ ZA SVAKOG GOSTA

HRVATI I SLOVENCI NAM KRADU TURISTE: Nečuvena otimačina i to usred Beograda!

Region -

Agencije i vodiči iz bivše SFRJ ilegalno preuzimaju goste u Srbiji. Dovoze prazne autobuse, "kupe" strance i vode ih u obilazak prestonice.

Srbija, kao sve poželjnija evropska destinacija, sa povećanom posetom stranih turista od 18 odsto u ovoj godini, na udaru je turističkih operatera iz okolnih zemalja koji nam "kradu" goste. Autobusi sa registracijama iz susednih država (uglavnom iz Hrvatske i Slovenije), sa Aerodroma "Nikola Tesla" ili iz luke, preuzimaju strane goste, vode ih u obilazak i ostaju nekažnjeni, pišu Novosti. U drugim zemljama je tako nešto nezamislivo, pa i kada prazan autobus iz Srbije ide u Grčku po poslednju grupu naših turista koji se vraćaju sa odmora, agencija plaća visoku taksu.

"Prema zakonskoj regulativi, strani autobusi ne smeju da ulaze prazni u našu zemlju, da "kupe" goste i prave ture po Srbiji", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

"Primetili smo da stižu i vodiči, a njima zakon zabranjuje da vode grupe u inostranstvu. Hrvatski i slovenački autobusi i vodiči haraju po celoj Srbiji", od Novog Sada do Niša!

"Često se dešava da naš autobus, dok čeka spore vremešne turiste na Studentskom trgu, dobije kaznu jer je prekoračio vreme za pet minuta", objašnjava Vladimir Vlaho iz agencije Sabra. "Dotle, autobuse sa makedonskim ili BiH tablicama niko ne kažnjava jer vozač inspektore slaže da je vozilo pokvareno. Oni nam bukvalno otimaju posao. Italija naplaćuje velike penale kada pošaljemo prazan autobus da vrati naše turiste, a mi, praktično, stimulišemo bahatluk stranaca".

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija misle da je jedini lek za ovakav bezobrazluk česta i stroga kontrola.

"Češća i bolja kontrola inspektora na svim mestima bi trebalo da nauči strance šta je red" ističe Seničić.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track