CERAR NE ODUSTAJE OD ARBITRAŽE: Ako Hrvatska ne pristane, ostaje nam tužba
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

SPOR

CERAR NE ODUSTAJE OD ARBITRAŽE: Ako Hrvatska ne pristane, ostaje nam tužba

Region -

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da zvanična Ljubljana ostaje pri stavu da je pravni okvir za rešenje graničnog spora koji predlaže Hrvatska za nju neprihvatljiv i da će ona insistirati na implementaciji arbitražne presude.

Cerar jerekao da u tome očekuje podršku Evropske komisije. On je podsetio da ga je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković na poslednjem sastanku u Zagrebu uveravao da implementacija arbitražne presude nije jedini put i da oni žele da se to pitanje vrati u okvire dijaloga, što je slovenačka strana odbila.

Cerar veruje da bi Hrvatska u novim pregovorima verovatno zahtevala više nego što je "dobila" arbitražnom presudom koja je po njegovim rečima konačno rešenje obavezujuće za obe strane.

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

Arbitažnom presudom o graničnom sporu sa Hrvatskom, Sloveniji je pripalo dve trećine Piranskog zaliva, koji Hrvati nazivaju Savudrijska vala. Hrvati, međutim, ne prihvataju arbitražnu presudu jer su, podsećaju, zbog kompromitacije tog postupka jednoglasnom odlukom Sabora napustili učešće u arbitraži.

"Prvi put u istoriji imamo definisanu celu granicu sa Hrvatskom. Hrvatska bi u novim pregovorima želela da dobije više, posebno na moru, i to nam jasno poručuje, a to je za nas sasvim neprihvatljivo", kazao je slovenački premijer.

"Odluku arbitara treba poštovati i implementirati, od toga nisam odstupio niti za milimetar, a neću ni ubuduće", rekao je Cerar.

Dodao je da Sloveniji u slučaju da Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže i to u "najkraćem vremenu" preostaje tužba pred evropskim sudom ili druga pravna sredstva.

Inače, rok za implementaciju arbitražne presude o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske istekao je 29. decembra prošle godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA KURIR: Hoće li Srbija ići na parlamentarne izbore!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track