SKANDAL U SLOVENIJI: Stranka Janeza Janše od preduzetnice iz BiH uzela kredit od 450.000 evra!
Foto: Beta/Tamino Petelinsek

pranje novca?

SKANDAL U SLOVENIJI: Stranka Janeza Janše od preduzetnice iz BiH uzela kredit od 450.000 evra!

Region -

Kredit od 450.000 evra koji je preduzetnica iz BiH odobrila Slovenačkoj demokratskoj stranci danas je podigao buru u slovenačkim političkim krugovima, s obzirom na to da se stranke intenzivno pripremaju za parlamentarne izbore sredinom godine.

Prema faksimilu ugovora, Dijana Đuđić iz Prijedora će Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše u tri jednake rate isplatiti ukupno 450.000 evra, po kamatnoj stopi od samo dva odsto, a kamate će naplatiti kada stranka koju vodi Janez Janša u celosti isplati glavni deo kredita. Prva rata kredita navodno je već uplaćena na račun stranke u Sberbanci Slovenija, tvrde mediji. Mediji navode da je neuobičajeno da se slovenačke političke stranke za kredite kojima će da finansiraju kampanju obraćaju stranim privatnim licima i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka koji ograničava apsolutne iznose kojima stranke mogu da se zaduže.

Iz stranke su najpre odgovorili da je sve po propisima jer su ugovor proverili advokati, a prijavljen je i nadležnoj državnoj agenciji, i da se možda radi o pokušaju da se veštački stvorenom aferom "zaseni" vanredna sednica parlamenta na kojoj je istog dana ta stranka inicirala pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Mire Cerara zbog njegovog "neustavnog" delovanja tokom migrantske krize.

Popodne je na optužbe reagovao i Janša protiv kojeg je pre nekoliko godina bilo pokrenuto više službenih istraga u vezi sa poreklom imovine, što se vuče još iz vremena afere Patrija i ilegalnog trgovanja oružjem, što je slovenački vođa opozicije u više navrata porekao. Janša je na konferenciji za novinare u parlamentu izjavio da su ugovor i transakcija o kreditu od 450.000 evra bili objavljeni, i da su iznos pozajmice po savetu pravnika "razbili" na tri dela, isplativa u tri godine, kako bi zadovoljili zahteve zakona o finansiranju političkih stranaka. Ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije, vratiće kredit i platiće predviđenu kaznu, rekao je Janša.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja