BORISOV: Hrvatska i Slovenija da nađu rešenje, njihov spor utiče na ceo Zapadni Balkan!
Foto: Profimedia

pitanje granice

BORISOV: Hrvatska i Slovenija da nađu rešenje, njihov spor utiče na ceo Zapadni Balkan!

Region -

Bugarski premijer Bojko Borisov, čija zemlja večerašnjom svečanom ceremonijom i sutrašnjim sastankom s kolegijumom komesara Evropske komisije u Sofiji zvanično obeležava početak šestomesečnog predsedanja Savetom EU, smatra da je slovenačko-hrvatski spor oko granice "bilateralno pitanje, ali koje, nažalost, ima efekat na zapadni Balkan i čitavu EU".

"Neću biti arbitar, niti deliti savete, niti suditi o tome. Slovenija i Hrvatska moraju pronaći bilateralno rešenje za taj spor. Jer, ako takav konflikt ostane, to ometa evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Iskreno ću zamoliti hrvatskog premijera da pokaže volju", rekao je Borisov u Briselu.

Slovenački mediji objavili se juče da će predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvati premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića, u Brisel do kraja meseca da bi razgovarali o ovom sporu.

Plenković je ranije danas rekao da će narednog meseca Junkeru i svim njegovim poverenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rešavanju graničnog spora sa Slovenijom u okviru "svih relevantnih pitanja koja su bitna za Hrvatsku... u odnosima sa susedima".

Slovenija, naime, ne odustaje od primene arbitražne presude i smatra da je i Hrvatska u obavezi da je poštuje.

Ukoliko, međutim, Hrvatska odbije da primeni arbitražni sporazum, Slovenija nema izbor i u tom slučaju bi Evropskoj komisiji uputila pismo, što bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija ima obavezu a na takvo pismo bi na takvo pismo trebalo da odgovori u roku od tri meseca.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PSIHIJATRI REŠETALI ZORANA MARJANOVIĆA! Evo kako je odgovarao na njihova pitanja i šta misli o Jeleninom ubistvu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track