CERAR: Ne pristajemo na nove pregovore o granici s Hrvatskom!
Foto: EPA, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

BURA OKO PIRANSKOG ZALIVA

CERAR: Ne pristajemo na nove pregovore o granici s Hrvatskom!

Region -

Slovenački premijer Miro Cerar danas je ponovio poznata stajališta svoje države u vezi s arbitražom o graničnom sporu s Hrvatskom, naglasivši da Slovenija neće pristati na ponudu o novim pregovorima kojim bi se rešilo otvoreno granično pitanje.

"Naglašavam da će Slovenija i dalje dosledno istrajati na sprovođenju arbitražne odluke i da neće pristati na nove pregovore o granici. Kad bismo na to pristali, to bi bilo nedopustivo udaljavanje od evropskog i međunarodnog prava, a time i od interesa Republike Slovenije", kazao je Cerar na Brdu kod Kranja, u govoru stranim diplomatama.

Premijer Slovenije, pred kojom su parlamentarni izbori, kazao je da Slovenija može biti "generalno zadovoljna" saradnjom sa susednim državama, pri čemu je naglasio da su prošle godine u žiži bili odnosi s Hrvatskom, zbog različitog gledanja na pitanja uz nerešenog graničnog spora budući da Slovenija insistira na sprovođenju arbitražne presude, dok Hrvatska taj proces smatra kompromitiovanim i za sebe neobavezujućim, jer je iz njega pre dve i po godine izašla.

Slovenija je privržena poštovanju i implementaciji presude arbitražnog suda, dok Hrvatska istrajava na tome da ta odluka za nju ne važi, rekao je Cerar.

Slovenija će i ubuduće insistirati na sprovođenju arbitražne presude kao pravovaljane za obe strane, ali će iskoristiti i primerena pravna sredstva ako Hrvatska i dalje bude "ignorisala" presudu arbitara, a Sloveniji i Hrvatskoj je za implementaciju presude pomoć ponudila i Evropska komisija, kazao je Cerar.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja