BLUMBERG: Predsednici Srbije i Hrvatske za rešavanje otvorenih pitanja
Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

izveštaj

BLUMBERG: Predsednici Srbije i Hrvatske za rešavanje otvorenih pitanja

Region -

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović obećali su danas da će rešavati neka pitanja koja postoje i tri decenije od raspada Jugoslavije, ističući da dele odgovornost za budućnost regiona, ističe agencija Blumberg u izveštaju o poseti predsednika Srbije Zagrebu.

Američka agencija navodi i da Kitarović i Vučić nisu pomenuli otvorena pitanja kao što su potencijalna ratna odšteta i saglasnost oko jurisdikcije za ratne zločine.

"Što se tiče prošlosti ne slažemo se o skoro ničemu, ali barem shvatamo da druga strana ima drugačiji stav. Ipak, Srbija i Hrvatska će morati da grade mnogo bolje odnose u budućnosti, hteli to političari ili ne", prenosi Blumberg reči srpskog predsednika.

Agencija ističe da su Kitarović i Vučić rekli da će nastojati da reše granični spor i pitanja saobraćaja, kao i neslaganja oko odnosa prema manjinama i pitanju nestalih.

"Delimo zajedničku odgovornost za budućnost Jugoistočne Evrope i nemamo izbora nego da nastavimo da razgovaramo", rekla je Kitarović i dodala da postoji puno problema, ali da su se predsednici dogovorili da reše nekoliko otvorenih.

Blumberg prenosi reči dva predsednika da će Srbija i Hrvatska razgovarati o resavanju graničnog spora, a u slučaju da se to pitanje ne reši u roku od dve godine, obratiće se međunarodnoj arbitraži.

Takođe, kako su dodali, prioritet je i rekonstrukcija železničke pruge koja spaja Beograd i Zagreb.

Kitarović je ponovila da Hrvatska podržava Srbiju na njenom evropskom putu, a Blumberg ukazuje da će Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, biti potrebna saglasnost najmlađe članice EU.

Kurir.rs/Blumberg/Tanjug

Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja