ZAOŠTRAVANJE! ERJAVEC: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU
Foto: Beta/Bor Slana

NOVO UPOZORENJE

ZAOŠTRAVANJE! ERJAVEC: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU

Region -

LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je sprovođenje arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

"Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to Junker hteo da prikaže, nego o pitanju prava", kazao je Erjavec u sredu za Slovenačku televiziju, reagujući na Junkerove izjave koje je ranije tokom dana izneo u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Junker je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu "da pomogne".

"Želimo da pomognemo u rešavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo", rekao je Junker posle sastanka s Plenkovićem. Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, nego da se u razgovorima postigne dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsetio da je slovenačkoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to "odličan temelj za dogovor".

Slovenačka vlada više je puta u vreme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o sprovođennju arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan "neutralnim" tonom Junkera od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepožtovanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track