MRAČNE PROGNOZE METEOROLOGA ZA BALKAN: Padavine i oluje na proleće donose poplave, ali to nije sve
Foto: Profimedia

Akjuveder upozorava

MRAČNE PROGNOZE METEOROLOGA ZA BALKAN: Padavine i oluje na proleće donose poplave, ali to nije sve

Region -

Američka meteorološka služba Akjuveder objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog češtih padavina.

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

Naleti kiše i oluje s grmljavinom dovešće do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama.

Promena na blaže vreme s kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

"Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina. Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina.

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja