BORUT PAHOR: Sve države treba da priznaju Kosovo
Foto: Profimedia

Sastanak sa Tačijem

BORUT PAHOR: Sve države treba da priznaju Kosovo

Region -

LJUBLJANA -- Slovenački predsednik Borut Pahor podržao je uključivanje Kosova u međunarodne organizacije i integracije. On je rekao da bi Kosovo trebalo da priznaju sve države, posebno one, kako je rekao, u njegovom susedstvu.


"I danas podržavamo želju Kosova da ga diplomatski priznaju sve države, posebno susedne, te da bude uključeno u sve međunarodne organizacije", rekao je Pahor na otvaranju zajedničke konferencije slovenačkih i kosovskih privrednika tokom posete kosovskog predsednika Hašima Tačija Ljubljani, prenela je Hina.

Pahor smatra i da je za Kosovo važno da radi vlastitog razvitka podstiče "regulisanje bilateralnih odnosa sa susedima, posebno Srbijom", kao i da razvija reforme i transperentnu ekonomiju, čime bi, prema njegovim rečima, učinilo "značajne korake prema integraciji u EU i NATO".

Kako navodi Hina, odnosi u regiji, kao i odnosi Ljubljane i Prištine, po ocenama obe strane, su "bez otvorenih pitanja" i bili su u središtu razgovora Tačija sa slovenačkim zvaničnicima - predsednikom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Za privredne odnose je ocenjeno da će se i dalje razvijati, a kako se navodi, Priština želi da Slovenjija i dalje bude jedan od većih investitora.

"Kosovo će se jednom uključiti i u EU i u NATO, ali je za to potrebno vreme, a reforme će se nastaviti", kazao je Tači na mešovitom privrednom skupu, a Sloveniju pozvao da investira, kako je rekao, u kosovsku ekonomiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track