KUPIO KUĆU, PA DOBIO IZVOR GRATIS: Ispod kuće u Ljeskovnici kod Žepča, izvire termalna voda
Foto: Profimedia

Možda vredi bogatstvo!

KUPIO KUĆU, PA DOBIO IZVOR GRATIS: Ispod kuće u Ljeskovnici kod Žepča, izvire termalna voda

Bosna i Hercegovina -

Niko od članova porodice Bešić nije ni slutio da će kupovinom kuće u Ljeskovici kod Žepča, kupiti i neistraženi izvor termalne vode.

Kada je pre dve godine Zekerijah Bešić od Čedomira Đokića kupio dvospratnicu i 100 m2 zemlje, nije znao da će mu priroda neočekivano podariti i toplu vodu koja izvire na pragu njegove kuće.

"Primetio sam da mačke dolaze noću i da se sneg ne zadržava ispred kuće. Trava je neobično zelena i zimi pa sam običnom burgijom pola metra bušio u dubinu", objašnjava Zekerijah.

Kaže da ga je iznenadio pritisak vrele pare i da je ubrzo o neobičnom otkriću obavestio i Civilnu zaštitu u Žepču.

"Došli su na lice mesta i ustanovili da mi je kuća pored termalnog izvora. Beton je i ovih hladnih dana topao, para i dalje šišti ali još uvek ne znam za šta je pogodna ta voda. Verovatno su potrebna dalja istraživanja", kaže Bešić.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

Kaže da je uradio sve što je u njegovoj moći i da je sada stvar opštinskih vlasti šta će preduzeti. U nekom svetlijem scenariju cela Ljeskovica bi mogla oživeti ako se ustanovi da je Bešićev izvor lekovit i pogodan za banjske tretmane.

"Da makar imamo novca da od ovoga sebi napravimo grejanje u kući", kaže Zekerijahova supruga Derviša Bešić.

Sudeći prema njihovim mogućnostima, neće eksperimentisati sa grejanjem i rado bi kuću menjali za neku drugu, daleko od termalnog izvora. Bešići su gotovo uplašeno dodirivali toplo zemljište i pokazivali isklijalu travu na kojoj se noću skupljaju životinje u potrazi za toplotom.

Kažu da im je obuća uvek topla i da su u vreme najhladnijih dana bili radosni što mogu cipele da ostave na toplom betonu, sigurni da će i u vreme najvećih minusa imati utopljene noge.

"Plašim se da mi voda ne potkopa temelje. Nemam ja novca da gradim bazene i naplaćujem tretmane, za to je potrebna organizacija i stručni ljudi. Ako Opština ponudi neko rešenje za mene, ovo prirodno blago ću im ustupiti pa neka se obogati ko hoće", kaže Zekerijah.

U nekoj superpovoljnoj varijanti, iako još nema dokaza, Bešići su možda otkrili redak mineralni izvor koji se izuzetno ceni u svetu, poput Crnog Gubera ili Kulaša. Poznato je da Žepče ima nekoliko izvora mineralne vode, a sve do nesmotrenih iskopavanja, najpoznatiji je bio Kiseljak. Bilo da se radi o termalnom ili termomineralnom izvoru, Ljeskovica bi uz stručnu pomoć i angažman vlasti, mogla da postane zaštitni brend Žepča.

(zepce.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track