(VIDEO) DOSTOJNA POČAST NAJMLAĐEM HEROJU RS: Uređeno grobno mesto malog Spomenka
Printscreen Youtube, Foto: Printscreen Youtube

humano

(VIDEO) DOSTOJNA POČAST NAJMLAĐEM HEROJU RS: Uređeno grobno mesto malog Spomenka

Bosna i Hercegovina -

Članovi Udruženja dece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Bijeljine danas su na mesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj uredili spomenik i grobno mesto najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo pre 24 godine.

Predsednik bijeljinskog odbora Udruženja dece poginulih boraca “Nasljeđe” Branislav Šušljik rekao je da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih koji su svoje živote utkali u temelje današnje Republike Srpske.

"Spomenko je i dan danas na večnoj straži i mi mu moramo odati počast, zahvalnost i ukazati pažnju", istakao je Šušljik.

On kaže da je delo Spomenka Gostića trajno za srpski narod i otadžbinu Republiku Srpsku.

Šušljik je rekao da je današnja aktivnost volonterskog karaktera, i podsetio da je ova organizacija u prethodnom periodu sprovela niz aktivnosti humanitarnog karaktera kako bi zaštitila lik i delo srpskog borca.

Uređenju spomenika danas je prisustvovao i Mile Savić, autor dokumentarnog filma “Spomenko na večnoj straži”, koji je izrazio zadovoljstvo što su nakon projekcije filma članovi “Nasljeđa” prepoznali veličinu lika i dela Spomenka Gostića.

Savić kaže da Spomenko više nije lokalna priča, već simbol hrabrosti mladog čoveka koji se bori za svoj kućni prag.

Materijalno-tehnička sredstva za uređenje spomenika i grobnog mesta Gostića doniralo je preduzeće “Gramer” iz Ugljevika.

Predstavnik preduzeća Predrag Simić rekao je da se na ovaj čin odlučio motivisan idejom da spomenik mora da dolikuje grobu jednog poginulog saborca.

Nakon izvršenih radova spomenik je osveštan.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići, na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, gde počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

(Kurir.rs/Trebevic.net/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track