GRAĐANI BIH I DALJE BEZ PASOŠA: Poništen i četvrti tender, ne nazire se kraj mukama
Foto: Avaz.ba, Foto: Avaz.ba

ULOŽENA ŽALBA

GRAĐANI BIH I DALJE BEZ PASOŠA: Poništen i četvrti tender, ne nazire se kraj mukama

Bosna i Hercegovina -

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) poništila je i četvrti tender za nabavku pasoša, i to nakon što je i kompanija iz Francuske (Gemalto S.A. Meeudon) uložila žalbu, tako da građani ponovo ostaju bez pasoša.

Francuska kompanija uložila je žalbu jer je tenderska dokumentacija bila, u najmanju ruku, sumnjiva i sadržavala je uslove koje su mogle ispuniti samo tri kompanije u svetu.

Ranije je doneta odluka da pasoš za građane BiH ostane isti, odnosno da tehnološki proces izrade i presonalizacije pasoša bude identičan procesu koji se trenutno primenjuje i koji relizuje kompanija "Milbauer".

Ovakav proces izrade pasoša u potpunosti onemogućava pravljenje zaliha bjanko pasoških knjižica.

Izradom polikarbonata prozirne, višeslojne tanke folije bave se isključivo tri kompanije u svetu, što znatno sužava konkurenciju i BiH dovodi u nepovoljan položaj.

Tenderom je predviđeno da kompletna oprema za koričenje, spajanje, uvezivanje i ušivanje pasoške knjižice ostaje u vlasništvu dobavljača.

Propisanu tehnologiju mogu ponuditi samo tri kompanije u svetu, i to za cenu znatno veću u odnosu na druge ekvivalentne tehnologije koje koristi celi niz naprednih država Evrope i sveta.

Polikarbonat ne koristi nijedna evropska država, pa ni SAD.

Javna nabavka vredna je 25,6 miliona KM i ona podrazumeva izradu i presonalizaciju 1,3 miliona pasoških knjižica u naredne četiri godine.

Maksimalna moguća cena po jednoj pasoškoj knjižici je 19,72 KM, dok sadašnja cena jedne pasoške knjižice, na osnovu ugovora sa kompanijom "Milbauer", iznosi 16,80 KM.

Prema tenderu, sve aktivnosti u vezi sa nabavkom pasoša moraju biti sprovedene do 21. marta naredne godine. Odabrani dobavljač do tog roka mora isporučiti obrasce pasoša, te izvršiti sve pripremne radnje, ali nije definisano kada počinje teći taj rok.

Međutim, rokove je moguće definisati tek kada ugovor sa odabranim dobavljačem bude potpisan.

(Kurir.rs/ Avaz.ba)

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track