(VIDEO) LJUBI BLIŽNJEGA SVOG: Nekada neprijatelji u ratu, a danas nerazdvojne komšije
Foto: Printscreen Slobodna Evropa, Foto: Printscreen Slobodna Evropa

Kriva je politika

(VIDEO) LJUBI BLIŽNJEGA SVOG: Nekada neprijatelji u ratu, a danas nerazdvojne komšije

Bosna i Hercegovina -

U Gornjoj Lohinji, malom mestu pored Gračanice, ratni vojni invalid prve kategorije Hasib Salkanović pomaže ratnom vojnom invalidu druge kategorije Risti Stankoviću.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini bili su na suprotnim stranama. Prvi u Armiji Republike BiH, drugi u Vojsci Republike Srpske. Rat je, međutim, samo privremeno prekinuo komšijske veze, a danas se pomažu kao da sukoba nije ni bilo.

Veći deo Ristine kuće nedavno se urušio. Nesreća se dogodila sredinomdana, dok je Risto u dvorištu popravljao poljoprivredne mašine. On je odbio smeštaj u nekom od kolektivnih centara koji mu je ponudila lokalna vlast. Prihvatio je ponudu svog komšije Kasiba da se smesti u njegovoj vikendici, koja se nalazi kilometar od Ristine kuće.

foto: Printscreen Slobodna Evropa

Risto Stanković ispred svoje srušene kuće

Gornja Lohinja bila je srpsko selo pre rata, ali danas se Srbi mogu prebrojati na prste jedne ruke. Mnogi su prodali kuće, pa u tom selu uglavnom žive Bošnjaci iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika. Kažu da svi žive u miru.

foto: Printscreen Slobodna Evropa

Risto i Hasib

Rat devedesetih godina nije pokidao komšijske veze između pripadnika generacija koje su u ratu učestvovalo. Više štete napravljeno je generacijama koje danas stasavaju. Hasib kaže da to što su ljudi u ratu bili na suprotnim stranama ne znači da zauvek treba da budu neprijatelji i da su za "trovanje omladine" krivi mediji, školstvo i politika.

"Mislim da više netrpeljivosti i mržnje ima u današnjoj deci, nego u nama koji smo ratovali, međutim shvatiće nekad i ta deca da moraju zajedno živeti, jer mi jedni bez drugih ne možemo", izjavio je komšija dobrotvor, Hasib Salkanović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za nesrećnu porodicu ne prestaje, sad im ne daju obdukcioni nalaz!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track