BIVŠI NEMAČKI POSLANIK: Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemci
Foto: Foto: Profimedia

ŠTEFAN ŠVARC

BIVŠI NEMAČKI POSLANIK: Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemci

Bosna i Hercegovina -

Stalno svaljivati krivicu na Holanđane je jeftin izgovor. Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemačka, kao i nemačka vlada, izjavio je bivši poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Štefan Švarc.

”Ujedinjene nacije su u Srebrenici hiljade ljudi poslale u sigurnu smrt. Vreme je da se žrtve više ne prisiljavaju na mučne sudske procese. Evropa tek mora da prizna svoju krivicu i da tu krivicu i nosi“, kaže bivši poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije.

On takođe podseća da su „u nemačkom budžetu, kao uostalom i u budžetu EU, predviđena sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama.

“Vreme je da se donese recimo nekakav desetogodišnji program u kojem bi sa deset miliona evra godišnje za Srebrenicu Evropa konkretno uradila nešto po pitanju svoje krivice. Novac ne može da vrati život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Evropi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećana i svih reči ne slede dela", dodao je.

Bivši nemački poslanik podelio je svoj stav i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“BiH mora da ozdravi. Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživeli. Ako Evropa želi da spreči da Balkan padne u ruke ekstremista, ona mora da deluje. Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu”, zaključio je Švarc.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track