DODIK USTAVNOM SUDU BiH: Izbiće politički haos ako ne ukinete 1. mart i 25. novembar!
Foto: Marina Lopičić

UPOZORENJE

DODIK USTAVNOM SUDU BiH: Izbiće politički haos ako ne ukinete 1. mart i 25. novembar!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da će pravi politički haos nastati ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinski odluku osim da se ukida obeležavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

Dodik je novinarima u Banjaluci izjavio da je reč o istim stvarima koje su sudije donele u odluci o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, "čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi".

"Ako se utvrdi da to jeste, onda to govori da ova zemlja nema nikakvog smisla i da posle takve eventualne odluke koja bi potvrdila obeležavanje 1. martami više nemamo šta da tražimo u BiH", smatra predsednik Republike Srpske. On je dodao da je, čim je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila apelaciju, očekivao da bude ukinuto obeležavanje 1. marta i 25. novembra.

"Nemaju šta drugo kada su se drznuli da nama to urade za 9. januar", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH razmatraće na sednici zakazanoj za sutra u Sarajevu zahteve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti (takozvane) Republike BiH, kao i za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti (takozvane) Republike BiH. Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track