IMA LI SIROTINJSKE DROGE U BIH? Jača od marihuane 800 puta, a nije zabranjena!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OPASNOST HARA REGIONOM

IMA LI SIROTINJSKE DROGE U BIH? Jača od marihuane 800 puta, a nije zabranjena!

Bosna i Hercegovina -

Nove sintetičke droge koje su mnogo jače i toksičnije od onih "tradicionalnih" već neko vreme haraju regionom i uzimaju svoj danak.

Kako je potvrđeno u Federalnoj upravi policije, iako konstatno rade na suzbijanju narko-tržišta u BiH, policijske agencije još nisu pronašle niti zaplenile sintetičke kanabinoide u policijskim akcijama, barem kada je u pitanju Federacija BiH.

Kako je rečeno u Federalnoj upravi policije, ova supstanca nije stavljena na popis opojnih droga, psihoaktivnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i perkusora.

Dakle, ove droge se legalno mogu prodavati i nije moguće sankcionisati one koje trguju njome. Upravo zbog toga, ali i činjenica da su ovakve supstance znatno jeftinije i da se brzo "prilagođavaju" tržištu upotreba ovih opasnih narkotika mogla bi se munjevitom brzinom proširiti i na području BiH.

Osim toga, nove droge su lake su za krijumčarenje, policija ih teško pronalazi, a stopa smrtnosti koju izaziva njihova upotreba je ogromna.

U BiH dosad nisu zabeleženi teški slučajevi intoksikacije ovim drogama, rečeno je u Zavodu za alkohol i druge toksikomanije KS, ali su u nekoliko

navrata primljeni pacijenti koji su imali neke od novih materija u krvi. Međutim, ukoliko se proširi upotreba ove droge koju još zovu i "sirotinjskom" smrtni ishodi usled predoziranja bi se mogli značajno povećati. Naime, ove droge izazivaju tešku ovisnost zbog svog produženog dejstva.

Konzumiranje ove nove vrste narkotika nedavno je dovelo do tragičnog kraja petnaestogodišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je uzeo drogu pod nazivom "galaksi".

I u SAD je prošle godine došlo do masovnog predoziranja korisnika droge K2 u Bruklinu.

Grad je tada podsećao na zombi invaziju a zavisnike o sintetičkim drogama koji su se predozirali policija je nalazila po trotoarima, ulicama i automobilima.

Nakon konzumacije ova vrsta droga značajno oštećuje centralni nervni sistem i izaziva uznemirenost, teskobu, zbunjenost, pospanost, halucinacije, konvulzije, pa čak i komu. Takođe, utiče na rad srca i bubrega ali i dovodi do bolnih mišića. Istovremeno može dovesti i do gubitka vida i govora.

(Kurir.rs/ Faktor.ba)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track