(VIDEO) GODIŠNJICA KRVAVOG ZLOČINA: Danas 25 godina od stradanja 69 Srba u okolini Bratunca i Srebrenice
Foto: Printscreen Tweeter

Zločin bez kazne

(VIDEO) GODIŠNJICA KRVAVOG ZLOČINA: Danas 25 godina od stradanja 69 Srba u okolini Bratunca i Srebrenice

Bosna i Hercegovina -

Služenjem parastosa, paljenjem sveća i polaganjem cveća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas se obeležava 25 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a njih sedam su živi zarobljeni i još nisu pronađeni. Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Programom obeležavanja, za danas je nakon svete liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, planirana poseta mesta stradanja i polaganje cveća kod spomen-obeležja. Kod spomenika i kosturnice u Zalazju biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u proteklom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe. Organizator ovog obeležavanja je Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track