OŠTRE REAKCIJE NA PODIZANJE OPTUŽNICE ZBOG REFERENDUMA U RS: Dokazaćemo da smo nevini!
Foto: RTRS, Foto: RTRS

ČLANOVI KOMISIJE NA UDARU

OŠTRE REAKCIJE NA PODIZANJE OPTUŽNICE ZBOG REFERENDUMA U RS: Dokazaćemo da smo nevini!

Bosna i Hercegovina -

Podizanje optužnice protiv četiri člana referendumske komisije izazvalo je oštra reagovanja poslanika, koji su oslobođeni optužbi. Odgovornost, kažu, ne sme pasti na članove Komisije, samo zato što nisu zaštićeni imunitetom.

Sud BiH trebalo bi da odbije ovakvu nakaradnu optužnicu, kaže optuženi član Referendumske komisije, Milan Petković. Činjenica da je za optužnicu saznao iz medija, i da ga o tome Tužilaštvo nije ni obavestilo, govori o ozbiljnosti te institucije, ali i njenim namerama.

"Mi ćemo dokazati da smo nevini, sve smo radili po Ustavu", dodaje Petković.

Poslanici oslobođeni optužbi saglasni su da je razumljivo da njih kao poslanike Sud ne može krivično da goni, ali da pravno i suštinski, nema nikakve logike da krivično odgovaraju ljudi koji su izvršili odluku Narodne skupštine, ali ne i oni koji su je doneli.

"Ovakva odluka Tužilaštva po meni je očekivana, a sasvim je jasno da je ovakav proces od početka bio politički motivisan. Po mom mišljenju, pokazalo se, nepotreban. Žao mi je zbog kolega što su optuženi, a verujem da će u konačnom i protiv njih odluka biti oslobađajuća", izjavio je poslanik PDP- Perica Bundalo.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je sve što se događalo oko optužnice povodom referenduma u Srpskoj "potpuno pogrešno, nepotrebno i samo će proizvoditi nepotrebne probleme u BiH".

Potpredsednik Narodne skupštine Srpske, Nenad Stevandić kaže da je očigledno da se Tužilaštvo BiH upetljalo u loše odluke i da pokušava da to na neki način ispravi.

Referendum u Srpskoj održan je 25. septembra prošle godine. Više od 99 odsto birača koji su izašli na izjašnjavanje, glasalo je da 9. januar ostane Dan Republike Srpske.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Maja molila MUP da je zaštiti, Stefanoviću podnesi ostavku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track