(VIDEO) TESLA IZ ŠIPOVA: Napravio elektranu još 1965, a sada prodaje struju
Foto: Youtube screenshot/Almir šarenkapa

(VIDEO) TESLA IZ ŠIPOVA: Napravio elektranu još 1965, a sada prodaje struju

Bosna i Hercegovina -

Slavko Piljić (82) u Janjske Otoke kod Šipova prvi je doveo struju 1965. godine, kada je napravio hidroelektranu na reci Janj, a sada, osim što svoje domaćinstvo snabdeva električnom energijom zahvaljujući generatoru i turbini novije generacije, struju prodaje i Elektroprivredi RS.

Ekipa Agencije Anadolija (AA) posetila je domaćinstvo Piljića u Janjskim Otokama, gde je ljubazni domaćin rado pokazao kako izgleda njegova mala hidroelektrana danas, ali i ispričao kako je bilo u prošlosti.

Sve je, kaže ovaj građevinac, počelo kada je služio vojni rok kao radiotelegrafista. Koristili su generatore od 60 obrtaja koje su pokretali vojnici i osvetljavali celi logor. Po povratku iz vojske želeo je da olakša rad ocu zaposlenom u vodenici i mlinu, u kom se četiri vodenična točka, zbog mnogo posla, nisu zaustavljala ni tokom noći. “Petrolejka”, koja se tokom noći znala i ugasiti nije bila dobro rešenje.

“Došao sam na ideju da pravim struju, jer imam vodene snage u izobilju”, ispričao je Piljić.

Zbog njegovog uspeha otac je organizovao proslavu na kojem su gosti Slavka Piljića nazvali Teslom jer je "proizveo struju u Janjskim Otokama gde je nikad nije bilo".

“Ovo su sve Teslini patenti, ovo je sve od njega, ja sam samo malo obnovio na pogon vode”, kaže Piljić.

“Podneli smo zahtjev vodoprivredi i vlasti da daju odobrenje da se možemo uključiti na mrežu. Boga mi, čekali smo godinu i po dana papire, stvarno je sporo išlo i mislim da bi trebalo ubrzati ljudima koji hoće da rade da im brže daju papire da mogu da rade”, rekao je Piljić i dodao već dve godine proizvodi 22 kilovata.

Plan mu je i da ponovo promeni turbinu i da postavi jači generator kako bi proizvodio i prodavao još više struje, a dozvole za to već je počeo tražiti.

Prema njegovim rečima iako sam snabdeva svoju kuću mora da plaća brojilo.

Kurir.rs/Fokus.ba

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja