SLUČAJ REFERENDUM: Petković najavljuje tužbu zbog podizanja optužnice
Foto: Youtube/Printscreen

ZBOG POVREDE UGLEDA I ČASTI

SLUČAJ REFERENDUM: Petković najavljuje tužbu zbog podizanja optužnice

Bosna i Hercegovina -

Posle odbacivanja optužnice protiv članova Komisije koja je sprovela referendum o Danu Republike Srpske, jedan od optuženih, Milan Petković, najavljuje podnošenje tužbe zbog povrede ugleda i časti. Petković ističe da neko zbog ove optužnice mora snositi odgovornost.

Iz pravnog tima Ujedinjene Srpske, čiji je Petković član, ističu da je odbacivanjem optužnice sačuvana institucija referenduma.

Članovi referendumske komisije nisu izvršili krivično delo, jer nisu imali moć da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH. Nisu imali mogućnost ni da postupe po privremenoj meri suda, jer im ona nikada nije dostavljena, kaže Milan Petković. Dodaje da nikada nije bio osumnjičen ni za jedno krivično delo, a njegovo ime danima se provlačilo u medijima. Zbog toga, kaže, odgovorni tužilac mora da snosi odgovornost.

"Mi ćemo sigurno podneti tužbu, videćemo još protiv koga. Mora se podneti tužba da neko u budućnosti snosi odgovornost za nezakonito i nestručno delovanje", rekao je Petković.

I dok na krivične prijave protiv političara iz ovog entiteta pravosudni organi BiH žmire, u slučaju referenduma u Srpskoj sve se odigralo ekspresno- od istrage do podizanja optužnice.

"Šta je svih ovih godina radio taj tužilac koji godišnje prima 70.000 KM bruto plate? Kakve je on predmete vodio? Nadležni VSTS treba da ispita njegov rad, da se vidi šta to građani Republike Srpske i BiH plaćaju", rekao je Darko Kremenović, član Pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track