EPIDEMIJA MIŠJE GROZNICE NE JENJAVA: Još tri obolela pacijenta u Kozarskoj Dubici
Foto: Profimedia

SVIMA SE SAVETUJE OPREZ

EPIDEMIJA MIŠJE GROZNICE NE JENJAVA: Još tri obolela pacijenta u Kozarskoj Dubici

Bosna i Hercegovina -

"Mišja groznica u Kozarskoj Dubici ne jenjava, potvrđena su još tri slučaja obolelih koji se nalaze na lečenju u Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, tako da je još uvek na snazi epidemija ove bolesti", potvrdila je doktorka Borka Knežević, epidemilog u Domu zdravlja “Kozma i Damjan”.

Ona je dodala da su deset ranije obolelih pacijenata dobro i da su sada na kućnom lečenju.

Činjenica da se broj pacijenata povećava dovoljan je razlog da građani i dalje moraju da budu oprezni i pridržavaju se saveta lekara.

"Građanima i ovog puta preporučujem što češće pranje ruku, da izbegavaju dodir sa miševima, a ako moraju da čiste prostorije gde su boravili miševi da nos i usta zaštite maskama i rukavice stave na ruke i sve to posle upotrebe bace. Ukoliko nađu uginule glodare moraju ih zakopati ili spaliti“, istakla je doktorka Knežević.

Ona je dodala da je neophodna i higijena hrane i vode za piće, pa ne treba piti vodu za koju se ne zna da li je mikrobiološki ispravna, hranu treba čuvati u frižideru, a u slučaju da se nosi mora biti u kutijama.

S obzirom na to da se slučajevi mišje groznice beleže uglavnom na selima prilikom obavljanja nekih poljoprivrednih poslova kada se dolazi u dodir sa mišjim izlučevinama, u opštini Kozarska Dubica je na seoskom području obavljena vanredna deratizacija u oko 800 domaćinstava za koja se smatra da mogu biti žarišta ove bolesti.

Kurir.rs/RTV-KD Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track