SVE SE TOPI: U Mostaru izmerena temperatura od 50 stepeni!
Foto: Profimedia

FHMZ IPAK TVRDI DRUGAČIJE

SVE SE TOPI: U Mostaru izmerena temperatura od 50 stepeni!

Bosna i Hercegovina -

Mostarci su danas na svojim balkonima izmerili temperaturu od čak 50 stepeni Celzijusovih. Na društvenim mrežama pojavilo se više fotografija na kojima su prikazani termometri koji su izmerili 50 stepeni u 14 časova, a autori fotografija tvrde da su im termometri ispravni i da su u šoku zbog ovako visoke temperature.

Za razliku od građana, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da je u 14 časova u Mostaru izmereno 38 stepeni.

U mostarskom Domu zdravlja kažu da je poslednjih dana povećan broj pacijenata zbog naglih promena vremena i velikih oscilacija temperature, pritiska i vlage u vazduhu.

"Većinom se pacijenti žale na vrtoglavice, nesanice, glavobolje, opštu slabost i stomačne tegobe. Najugroženija populacija su hronični bolesnici koji teško podnose visoku temperaturu. Uzroci tegoba su vrućina, prekomerno izlaganje suncu, dehidracija", rekao je portparol Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Kao zaštitu od letnih vrućina lekari preporučuju izbegavanje boravka na suncu, izbegavanje obilnih i masnih obroka, uzimanje što više voća, povrća i svežih namirnica, kao i vode. Toplotni talas, najintenzivniji u proteklih 10 do 20 godina, stigao je u BiH, a za jug je proglašen crveni meteoalarm.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track