POKREĆE SE INICIJATIVA ZA OBNOVU HERCEG BOSNE: Lider HSS-a uveren da će predlog biti prihvaćen
Foto: Youtube/Printscreen

HRVATI U BIH HOĆE NEZAVISNOST

POKREĆE SE INICIJATIVA ZA OBNOVU HERCEG BOSNE: Lider HSS-a uveren da će predlog biti prihvaćen

Bosna i Hercegovina -

Pre dva dana, naslovnicu štampanog izdanja mostarskog Dnevnog lista krasila je najava o inicijativi za obnovu Herceg Bosne.

Mario Karamatić, predsednik HSS-a BiH i izaslanik u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ovaj list je, između ostalog, naveo i to da će njegova stranka na Predsedništvu HNS-a izneti predlog o obnavljanju Herceg Bosne.

Naime, ukoliko ne dođe do promena Izbornog zakona, to će biti konačna potvrda o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u BiH i Hrvatima kao jedina opcija ostaje pokretanje odredbi 'Bečke konvencije' koja jamči ugroženoj strani u nekom međunarodnom sporazumu povratak na prethodno stanje.

Karamatić smatra da će ovaj predlog biti prihvaćen. Ukoliko ga HNS ne prihvati, onda će se s tom idejom nastupati u Hrvatskom saboru preko HSS-a.

Neki analitičari smatraju da je izgledniji scenario nezavisne Herceg Bosne od ostvarivanja trećeg entiteta, kanala na hrvatskom jeziku ili promene Izbornog zakona, obzirom na to da bošnjačke političke elite odbijaju gotovo sve predloge hrvatskih stranaka, prenosi Dnevnik.ba.

Za sada, treba sačekati jesen i pratiti, po svemu sudeći, vrući razvoj političke situacije.

Kurir.rs/Dnevnik.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track