(FOTO) NEOBIČAN HOBI OCA I SINA: Ovi Banjalučani sakupljaju stare tablice!
Foto: Foto Anadolija

imaju više od 1.000 komada

(FOTO) NEOBIČAN HOBI OCA I SINA: Ovi Banjalučani sakupljaju stare tablice!

Bosna i Hercegovina -

Banjalučani Đuro (1971) i Dušan Tesla (1996), otac i sin do sada su sakupili su impoznatnu kolekciju registarskih tablica koja broji više od 1.000 neobičnih i retkih primeraka.

foto: Foto Anadolija

Sa ovim hobijem Đuro Tesla, inače zaposlen u Policijskoj upravi Banjaluka, počeo se bavi pre desetak godina, kada je na banjalučkoj pijaci kupio tablice iz perioda devedesetih godina prošlog veka, a u Kninu ih je koristila milicija tzv. Republike Srpske Krajine. "To je sada jedna fina, vredna kolekcija. U njoj imam veliki broj primeraka koji su veoma vredni, ne finansijski nego istorijski", rekao je Đuro Tesla.

foto: Foto Anadolija

Ekipa agencije Anadolija sa Đurom i Dušanom Teslom razgovarala je u stanu u Banjaluci, gde su novinarima rado pokazali posebne primerke iz svoje kolekcije.

Koliko ih tačno imaju, nisu sigurni, jer ih nikada nisu prebrojali, a osim toga, njihov broj se stalno menja. U proteklih sedam dana kupili su lot od oko 50 primeraka, jer im je trebalo nekoliko tamo sadržanih tablica.

foto: Foto Anadolija

Najstarija tablica koju poseduju je iz 1928. godine, odnosno iz perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Slede i tablice iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i perioda Drugog Svetskog rata iz kojeg su Tesle nabavili i tablicu Nezavisne Države Hrvatske, kao i tablicu koju je koristila nemačka vojska. Imaju i ručno pravljene tablice sa oznakama DFJ (Demokratska Federativna Jugoslavija) i FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija). Sakupili su i retke primerke kakve su koristile Vojska Republike Srpske, HVO i Armija RBiH.

foto: Foto Anadolija

S obzirom na svoj posao, Đuri su među dražima policijske tablice, a pošto se bave lovom počeli su da skupljaju i tablice iz SAD sa motivima divljači. Osim njih, nabavili su i tablice iz Rusije i Meksika.Inače, tablice koje su zanimljive kolekcionarima koštaju od pola evra do nekoliko stotina evra, ukoliko se radi o retkim primercima.

Kurir.rs/Anadolija

Foto Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track