SUĐENJE ZA UBISTVO VOJNIKA JNA U SARAJEVU: Šef Alijinih specijalaca se uhvatio za glavu kada je čuo da su zarobljenici ubijeni!
Foto: Dnevni avaz/facebook video

obrt

SUĐENJE ZA UBISTVO VOJNIKA JNA U SARAJEVU: Šef Alijinih specijalaca se uhvatio za glavu kada je čuo da su zarobljenici ubijeni!

Bosna i Hercegovina -

Svedok Tužilaštva BiH negirao je da je prepoznao glas Dragana Vikića, kada su Kerim Lučarević i Malik Krivić motorolom pozivali druge osobe u vezi sa zarobljenicima u policijskoj stanici u sarajevskoj opštini Novi Grad.

Murat Šabanović se prisetio kako je 1992. godine sa Kerimom Lučarevićem i Hajrudinom Šumanom autom otišao do policijske stanice u Novom Gradu, jer je rečeno da su "uhapšeni neki četnici". Pojasnio je da je po dolasku bilo 200 ljudi koji su hteli na silu ući u stanicu da linčuju te osobe.

Svedok je istakao da je Malik Krivić, komandir Treće policijske uprave, rekao Lučareviću da se “osam paketa mora isporučiti u Sarajevo na bezbedno mesto u Centralni zatvor, jer im on ne može garantovati sigurnost".

Šabanović je negirao da se u tom razgovoru spominjalo da se te osobe prebace u Dom policije.

Kako je pojasnio svedok, Lučarević i Krivić su radiostanicama kontaktirali neke osobe, ali ne zna koga osim da se "prozivala jedinica Bosna".

Na predočene ranije iskaze prema kojim je tvrdio da je prepoznao glas Dragana Vikića putem motorole, svjedok je naveo da je tačno ono što je danas kazao, te da ne zna odakle Vikić u tim zapisnicima, s obzirom da ga poznaje iz medija.

Šabanović je istakao da je “površinski” video zarobljenike u policijskoj stanici, te da je čuo da su ih zarobili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i rezervnog sastava milicije.

“Čuo sam možda peti ili šesti dan da je neka budala pobila neke zatvorenike. Otprilike se pričalo da je to ta grupa”, rekao je Šabanović, dodavši da nije čuo ime te “budale”.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informirisai o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera u kvaru koji se nalazio na područu sarajevskog naselja Dobrinja.

Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije, u središtu Sarajeva, gde su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Svedok Hajrudin Šuman je u aprilu 1992. nakon što je “VBR dejstvovao” otišao sa Kerimom Lučarevićem i još jednom osobom da vide je li neko preživeo u Dom policije, gdje su se pozdravili s Vikićem.

Pojasnio je da su se nalazili ispred kancelarije Asima Duatbašića kada je došla informacija da je pucnjava u parku i da su izvjesni “Mišo Matić i njegovi pobili neke zarobljenike”. Vikić se, prema rečima svjedoka, “uhvatio za glavu”.

Na predočenu izjavu prema kojoj je tvrdio da je Vikić rekao Dautbašiću da “izgleda da je Mišo one pobio”, svedok je rekao da je to tačno.

Šuman je negirao da je išao kod Malika Krivića, odnosno da je ulazio u zgradu policije Novi Grad. Takođe je negirao da je ikada sedeo u autu sa Muratom Šabanovićem.

Suđenje će se nastaviti 7. septembra, piše BIRN.

Kurir.rs/Slobodna bosna

Foto: Facebook video

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track