MIROSLAV TUĐMAN: Alija Izetbegović je tvorac ideje o genocidu u BiH
Foto: Printscreen YouTube

DOKUMENTI DOKAZUJU DOLAZAK MUDŽAHEDINA U BIH 1992. GODINE

MIROSLAV TUĐMAN: Alija Izetbegović je tvorac ideje o genocidu u BiH

Bosna i Hercegovina -

Miroslav Tuđman, sin prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, izjavio je da postoje dokumenti koji dokazuju da su mudžahedini u BiH došli u februaru 1992. godine, i da je Alija Izetbegović tvorac ideje o genocidu.

"Mudžahedini su BiH došli, prema dokumentima, u februaru 1992. godine, nakon čega je više od stotinu njih dobilo državljanstvo BiH i ove činjenice će biti teško osporiti", istakao je Miroslav Tuđman. Govoreći o odnosu žrtva — dželat tokom rata u BiH, koje često ističe političko Sarajevo, kaže da je to i za mudžahedine bilo opravdanje zbog čega su došli tokom rata.

foto: Youtube/Printscreen

"Politika Alije Izetbegovića od samog početka bila je da je nad Bošnjacima izvršen genocid, odnosno da taj genocid traje od 1878. kada je Osmansko carstvo bilo prisiljeno da napusti BiH i ta teza je građena na žrtvi. Reč genocid se koristi već u izveštaju Sefera Halilovića i Patriotske lige u februaru 1992. godine i on naznačava kakav će biti karakter rata. On govori da je genocidan jer je usmeren protiv muslimana, odnosno muslimanskog naroda. Da je cilj zatrti, odnosno uništiti muslimanski narod", ističe Miroslav Tuđman za "RTRS".

On kaže da je tezu o Bošnjacima kao žrtvama Alija Izetbegović ponovio i u aprilu 1993. godine kada je najavio da će se u Srebrenici dogoditi zločin na osnovu čega je Savet bezbednosti tu zonu stavio pod zaštitu UN.

"Posledica toga je bila da je Savet bezbednosti doneo odluku o zaštićenim zonama, a onda je Izetbegović, smatrajući da će UN da štiti Srebrenicu, 7.500 pripadnika Armije BiH prebacio iz Srebrenice u srednju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata", kaže Tuđman.

Govoreći o mirovnim planovima za BiH, Tuđman smatra da je Kutiljerov plan, koji je predviđao organizaciju po kantonima, bio dobro rešenje, jer bi drugačije odredio karakter rata u BiH i verovatno bi broj žrtava i razaranja bio mnogo manji.

Miroslav Tuđman podseća da je taj plan podržalo i tadašnje političko vođstva Republike Srpske, smatrajući ga dobrom osnovom za razgovore.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track