OPASNE PRETNJE Dodik: Zapad sprema makedonski scenario u Republici Srpskoj
Foto: Dado Đilas, Foto: Dado Đilas

Predsednik izneo šokantne tvrdnje

OPASNE PRETNJE Dodik: Zapad sprema makedonski scenario u Republici Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Međunarodni centri žele da preko opozicije izazovu nerede pre izbora kako bi sprečili odluku o vojnoj neutralnosti RS, kaže on

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da zapadni centri moći žele da pokrenu nerede, pošto pripremaju odluku o vojnoj neutralnosti RS jer ne žele u NATO, a trn u oku im je i priprema zajedničke deklaracije RS i Srbije o očuvanju srpskog naroda u regionu.

- Mi smo na pragu donošenja ozbiljne odluke o vojnoj neutralnosti, i verujem da je neko indukovao opoziciju da to spreči tako što bi napravio nered. Onda bi rekli kako neko ko ima takve probleme može da odlučuje o vojnoj neutralnosti. Druga važna tema jeste deklaracija koju treba da donesemo s Republikom Srbijom, o statusu Srba u regionu i njihovim pravima. Dakle, očigledno je da je neko ko je primetio nestrpljenje te opozicije rekao - e, sad je trenutak. E, ja im kažem da nije trenutak - rekao je Dodik u intervjuu Sputnjiku.

Shvatili su, kako je dodao, da postoji otpor Srba u RS prema NATO integraciji.

- Srbi su dočekali trenutak da kažu - zašto ćemo mi tamo ako su nas bombardovali? Drugi element jeste Srbija, koja je neutralna. Ne želimo da budemo u situaciji kao kad je Austrougarska mobilisala Srbe s prostora Hrvatske i BiH i uputila ih da ratuju protiv Srbije. To nećete doživeti! Treći razlog što nećemo u NATO - ne možete očekivati da Turska, koja se nesumnjivo navijački odnosi prema Bošnjacima u Bosni, bude promoter NATO integracije Bosne i Hercegovine.

Dodik je kazao da NATO poručuje da je članstvo dobrovoljna odluka, a onda svojim pipcima čine sve da primoraju, privedu i odvedu neku zemlju u integraciju s njima:

- Naše uverenje je da je s Trampom promenjen odnos i da postoji njegovo zalaganje da se njihova administracija neće mešati u unutrašnje stvari drugih zemalja. Naravno, razumemo da postoji stari deo administracije koji tamo još pokušava da zadrži svoj način delovanja na ovim prostorima.

E. K.

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track