OMILJENA ŠOPING DESTINACIJA REGIONA: Stranci hrle u BiH da kupuju, a evo ko najviše troši
Foto: Profimedia

PLjušti kiša novca

OMILJENA ŠOPING DESTINACIJA REGIONA: Stranci hrle u BiH da kupuju, a evo ko najviše troši

Bosna i Hercegovina -

Strani državljani su za osam meseci 2017. godine pazarili i izneli iz Bosne i Hercegovine robu u vrednosti 56,8 miliona KM (29 miliona evra), a najviše su kupovali državljani Hrvatske i Srbije, i to u Orašju, Velikoj Kladuši i Brčkom.

Koliko ustvari državljani susednih zemalja troše novca u BiH najbolje se vidi po broju zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV). Tako je za osam meseci od januara do kraja avgusta ukupno podneto 196.726 zahteva u iznosu od 8,3 miliona KM (4,2 miliona evra).

Pravo na povrat poreza ostvaruje se kupovinom robe u vrednosti minimalno 100 KM, ne računajući alkohol, gorivo i duvan.

S obzirom na broj podnetih zahteva za povraćaj novca od PDV-a, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto, i ako se uzme u obzir da veliki broj državljana susednih zemalja zbog blizine granice troši i manje od 100 KM po poseti, onda je iznos novca koji susedi u BiH potroše na robu široke potrošnje znatno veći, konstatuje se u tekstu.

Dodaje se takođe da su u BiH najviše kupovali građani iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, i da se najčešće radi o robi široke potrošnje.

Državljani Hrvatske, naročito Slavonci, najviše troše u Orašju, gde je zabeleženo povećanje potrošnje, a kupuju se lekovi, odeća, obuća, PVC stolarija, a pojedini posetioci troše čak i na frizerske usluge.

Slična je situacija i u Brčkom, ali i u gradovima u Bosanskoj krajini, kao i u istočnoj Bosni.

Uštede koje ostvare povratom PDV-a u BiH motivišu susede da se iznova vraćaju u BiH i troše svoj novac za raznu robu i usluge, navodi se u tekstu.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track