(VIDEO) OVAKO ORIĆEVE DŽIHADLIJE NAJBRUTALNIJE SLAVE POKOLJ SRBA NA VELIKI PRAZNIK: Ko na Božić u Kravicu dođe...
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

UŽAS

(VIDEO) OVAKO ORIĆEVE DŽIHADLIJE NAJBRUTALNIJE SLAVE POKOLJ SRBA NA VELIKI PRAZNIK: Ko na Božić u Kravicu dođe...

Bosna i Hercegovina -

Drugi po redu pokolj Srba u Kravici se desio na Božić 7. januara 1993. u srpskom selu Kravica nadomak Bratunca, kada su muslimanske snage tadašnje vojske BiH, od oko 3000 vojnika, predvođene Naserom Orićem napale selo koje je branila seoska straža.

Tokom napada snaga Nasera Orića u borbi, štiteći odstupnicu oko 1.000 izbeglica iz Kravice, ali i stanovnika okolnih sela Šiljkovići, Ježeštica, Banjevići, poginulo je 49 ljudi (po nekim podacima 46), dok je nekoliko sela spaljeno do temelja. Ubijeni su bili stanovnici sela, od kojih su neki upravo napuštali crkvu posle božićne službe.

Žrtve masakra su osim pripadnika seoske straže bili i deca i starci. Najmlađa žrtva, Vladimir Gajić, je imao samo četiri godine a Novica Bogićević četrnaest, dok su među žrtvama i Vladimir Stojanović od 78, Risto Popović 73, a najstarija žrtva Mara Božić je imala 84 godine. Ranjenih je bilo 82 dok je tokom celog rata Kravica izgubila 158 meštana. Spaljeno je 690 kuća i pomoćnih objekata, crkva je sravnjena sa zemljom a groblja su uništena i grobovi prekopani.

Ko na Božić u Kravicu dođe?

Prilikom masakra nad Srbima u Kravici, jedan od pripadnika jedinice Nasera Orića po imenu Rizo, koji je učestvovao u masakru nad Srbima, je napisao pesmu o tome, gde se na najpodmukliji način vređaju srpske žrtve. Inače ova pesma je veoma popularna kod srebreničkih muslimana, pa se može čuti javno na veseljima i svadbama.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track