DRAMA U BIH: Morska voda prodire u Neretvu, zvog presoljene reke poloprivrednici na muci!
Foto: Printscreen Avaz.ba

zabrinjavajuće

DRAMA U BIH: Morska voda prodire u Neretvu, zvog presoljene reke poloprivrednici na muci!

Bosna i Hercegovina -

Da more dramatično prodire u Neretvu, u čijem je toku još pre deceniju utvrđena veliko prisustvo morske vode, i to od njenog ušća u susednoj Hrvatskoj pa sve do Višića u čapljinskom kraju, pokazuju stalna merenja na tamošnjim bušotinama..

Uz Višiće, jedan od najpoznatijih bh. krajeva po poljoprivrednoj proizvodnji, , merenja su pokazala da su zbog prodiranja morske vode ugroženi i poljoprivrednici u Čeljevu i u Gnjilištima. Tako se na bušotinama koje služe za navodnjavanje povrća i voća u Višićima elektroprovodivost vode kojom se meri nivo saliniteta pre četiri godine kretao od 0,8 do 1,0. U poslednje vreme to iznosi od 1,2 do 1,4, dok je za poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivo do 1,0.

Stalno merenje saliniteta počeli su u Poljoprivrednoj zadruzi „Matica“ kroz projekt UNDP-a i u saradnji s Općinom Čapljina, kako bi svojim kooperantima, njih pedesetak, ukazali na ovaj problem i preporučili im kako da ga ublaže kroz natapanje i đubrenje.

" Činjenica je da ova priča nije benigna ni izmišljena, već realna. Stoga pozivamo sve relevantne institucije da reagiraju i da počnu da se bave ovim problemom, jer kulture poput paprike, koju najviše proizvodimo, ne trpe nimalo zaslanjenja - navodi Marijan Brajković, predsjednik „Matice“.

Junuz Repeša, jedan od proizvođača paprike i drugih povrtarskih kultura, rekao je da je pitanje dana kada će da obustavi proizvodnju i pređe na neku drugu delatnost.

"Nećemo moći da radimo koliko slane vode prodire. Razloga za to je mnogo, od famoznog projekta „Gornji horizonti“ do vađenja šljunka iz korita Neretve i pre i posle rata. Zbog toga je na nekim mestima, gde se mogla pregaziti, Neretva sada duboka i do šest metara", ističe Repeša.

Njegov komšija Natko Bitanga dodaje da se 90 posto stanovništva u Višićima bavi poljoprivredom te da je već nekoliko godina itekako vidljivo da paprika i paradajz na tom području sve slabije uspevaju.

" Žalosno je šta se uradilo od Neretve, koja je nekad bila lepotica, a koja je sada, ovde, pretvorena u močvaru", kazao je Bitanga.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track