DODIK: Odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj
Foto: Youtube/Printscreen

UKOLIKO OPOZICIJA NE PODRŽI

DODIK: Odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su učesnici današnjeg sastanka doneli jednoglasne zaključke koji se odnose na rad Sud i Tužilaštva BiH kad je reč o neprocesuiranju zločina počinjenim nad Srbima tokom rata, dok bh. pravosuđe u slučaju Nasera Orića donosi oslobađajuću presudu, uprkos dokazima o počinjenom ratnom zločinu nad srpskim zarobljenicima.

Dodik je podsetio da je Srbima bh. pravosuđe izreklo 1728,5 godina zatvora za događanja tokom proteklog rata, a u procentima Bošnjacima 14 odsto i Hrvatima samo 11 odsto. Naglasio je da još uvek nisu procesuirani brojni zločini počinjeni nad Srbima, od Sijekovca, Dobrovoljačke i drugi, a najteži za zločine u okolini Srebrenice.

"Nisu procesuirani ni oni koji su počinili ratne zločine u 536 logora u kojima su bili zatočeni i mučeni Srbi", istakao je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske je naveo da je nedopustivo i sramno da u bh. pravosuđu rade sudije koje su tok rata presuđivale Srbima. U zaključcima je navedeno i da OHR svojim delovanjem nije doprineo da se dugogodišnje stanje u bh. pravosuđu promeni i da njegov rad bude izbalansiran.

U zaključcima se pozivaju predstavnici Srba u zajedničkim institucijama da doprinesu donošenju novog Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je naveo da je zaključeno i da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, pre svega opozicije u Srpskoj.

"Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma sa predloženim izmenama u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da u međuvremenu treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa na prostoru Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi, direktor Policije Srpske, predstavnici političkih partija i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali ne i predstavnici opozicije.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track