MISTERIJA U JAJCU: Kula u koju su medvedima bacani zarobljenici
Foto: Avaz.ba/ E. Crnkić, Foto: Avaz.ba/ E. Crnkić

ZID NA NEKIM MESTIMA DEBEO 6 METARA

MISTERIJA U JAJCU: Kula u koju su medvedima bacani zarobljenici

Bosna i Hercegovina -

Jajce, grad nastao na ušću Plive i Vrbasa, na geografski vrlo skučenom prostoru, u prošlosti je često igrao značajnu ulogu u odbrani srednjovekovne Bosne i tadašnjih kraljevstva. Otuda Jajce obiluje kulturno-istorijskim spomenicima, ali i nekadašnjim vojnim utvrđenjima.

Pojava oružja

Nad kraljevskim gradom vekovima dominira tvrđava s visokim i masivnim zidinama. Ali, objekt koji na samom ulazu u grad često zapne za oko posetiocima je Medved kula.

Okruglog, valjkastog oblika, građena romaničkim stilom, jajačka Medved kula spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg veka, a pretpostavlja se da je sagrađena, između 1448. i 1463. godine.

foto: Avaz.ba/ E. Crnkić

Ono što posebno intrigira u pričama o ovoj masivnoj građevini, čija se debljina zida kreće od 4,70 metara u istočnom do šest metara u zapadnom delu objekta, jeste sam naziv.

"Postoje dva verovanja, od kojih je jedno da je nazvana medveđom zbog glomaznosti i debljine zidova, dok drugo, među jajčanima popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živeli medvedi kojima su bacani zarobljenici", navodi Samed Žužić, turistički vodič u Agenciji za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu Jajce.

Medved kula nije zaseban spomenik, već pripada nacionalnom spomeniku "Bedemi i tabije“. Uklapa se u zapadni odbrambeni zid i pripada tipu odbrambenih, okruglih i masivnih kula, koje se počinju graditi s pojavom vatrenog oružja.

Jedino ojačanje

"Ona je jedino ojačanje na zapadnom perimetralnom bedemu, a služila je i kao eventualna poslednja odstupnica branilaca, sama se mogla braniti, a čuvala je i pristup gradu sa zapada.

Sa njenog vrha moglo se pratiti kretanje neprijatelja iz tog pravca. Dakle, položena je i građena tako da se neprijatelj u bližem i daljem prostoru izvan grada ne bi mogao zadržavati – pojašnjava Žužić.

Sanacija rađena 2013.

Tokom 2013. godine urađena je sanacija Medved kule, čime je sprečeno njeno propadanje.

Tako je posetiocima kraljevskog grada omogućeno da se još dugo dive istorijskoj vrijednosti, ali i misterioznosti ovog objekta.

Kurir.rs/ Avaz.ba/ E. Crnkić

Foto: Avaz.ba/ E. Crnkić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Duh ubijenog dečaka pojavio se na mestu ubistva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track