(FOTO) APOKALIPTIČNE SCENE IZ HUTOVOG BLATA POSLE POŽARA: Uništen najveći ptičji rezervat u ovom delu Evrope
Foto: Facebook/Ornitološko društvo Naše ptice

SUMNJA SE DA SU PODMETNUTI

(FOTO) APOKALIPTIČNE SCENE IZ HUTOVOG BLATA POSLE POŽARA: Uništen najveći ptičji rezervat u ovom delu Evrope

Bosna i Hercegovina -

Ornitološko društvo "Naše ptice" izdalo je saopštenje u kome se vlasti pozivaju na hitnu reakciju povodom uništenja parka prirode Hutovo blato u poslednjem požaru.

Iz društva navode kako je protivpožarni sistem nerazvijen, kako nije rešeno pitanje upravljanja vodama, pitanje finansiranja i pitanje upravljanja Hutovim blatom.

"Povodom požara koji je 25. oktobra zadesio Park prirode Hutovo blato u kojem je stradala gotovo sva močvarna vegetacija i znatan broj ptica koje su se zatekle u njoj, pozivamo na odgovornost ministarstva za zaštitu životne sredine HNK, Federacije BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog dugoročnog zatvaranja očiju nad katastrofalnim stanjem rukovođenja ovim područjem", stoji između ostalog u saopštenju.

Oni navode da je poslednji požar tek jedan od njih desetak u poslednjih nekoliko godina. Iz udruženja tvrde da je javna tajna kako su pojedini požari podmetnuti radi prikrivanja drugih protivzakonitih radnji i da šteta na Parku prirode nikada nije izmirena.

Strašan gubitak će se osetiti na broju raznolikosti vrsta ptica, sve će biti utvrđeno brojanjem na jesen i na zimu.

Inače, požar koji je pre dva dana zahvatio veći deo Parka prirode Hutovo blato doveo je do katastrofalnih posledica i skoro potpunog uništenja do juče najvećeg ptičjeg rezervata u ovom delu Evrope. Nagađa se da je požar podmetnut, a o motivima počinilaca i reakcijama nadležnih još uvek se samo spekuliše.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Facebook/Ornitološko društvo Naše ptice

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track