ULTIMATUM: Studenti u Banjaluci zauzeli Rektorat i traže da im se ispuni 18 zahteva
Foto: RTRS

protest

ULTIMATUM: Studenti u Banjaluci zauzeli Rektorat i traže da im se ispuni 18 zahteva

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Oko 150 studenata Univerziteta u Banjaluci ušlo je u zgradu Rektorata, zahtevajući da se do 16 časova sastanu sa rukovodstvom Univerziteta kako bi im uručili svojih 18 zahteva.

Studenti traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja u vezi sa predispitnim obavezama i polaganjem ispita, koja će se primenjivati na svim fakultetima.

"Spustili smo naše zastave i zauzeli rektorat. Dajemo rok do 16 časova da se rektor i drugi pojave u rektoratu. Nećemo otići dok ne dođu", kažu oni.

Studenti, između ostalog, traže da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, afera na Tehnološkom fakultetu, gde je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucene, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu. Takođe zahtevaju da se obezbedi autonomija studentskih organizacija i predstavničkih tela i zaustavi mobing nad studentskim predstavnicima.

foto: RTRS

Među zahtevima, koje su potpisali svi predstavnici studentskih organizacija, je i da se kroz softver za plagijate "provuku" radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionalizuju troškovi izvođenja nastave, a za svaki studijski program obezbedi praktična nastava. Oni su najavili da je sledeći korak blokiranje nastave na svim fakultetima na Univerzitetu.

"Proteste organizujemo danas na 42. godišnjicu Univerziteta jer se enormna sredstva troše na proslavu, a ne izdvajaju novac za osnovne stvari kao što je ,recimo, zapošljavanje stručnog nastavnog kadra". rekao je predsednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga, koji prisustvuje akademiji povom jubileja, izjavio je da je dobio informaciju da su studenti zauzeli rektorat i da će odmah nakon akademije razgovarati sa njima.

Kurir.rs/RTRS/Beta

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ovako je ubijen pekar iz Resavske ulice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja