NEMA ŽELJENOG GROBA ZA POSLEDNJEG DOBOJSKOJ PARTIZANA: Islamska zajednica nije dala da ga smeste pored pokojne supruge
Foto: Printscreen Youtube

skandal

NEMA ŽELJENOG GROBA ZA POSLEDNJEG DOBOJSKOJ PARTIZANA: Islamska zajednica nije dala da ga smeste pored pokojne supruge

Bosna i Hercegovina -

Islamska zajednica nije dozvolila da na groblju kojim upravlja po ateističkim običajima bude sahranjen Dedo Trampić, poslednji živi nosilac partizanske spomenice u Doboju. Ovakva odluka izazvala je ogorčenje među brojnim građanima Doboja.

Na gradskom groblju Šušnjari u Doboju danas je sahranjen Dedo Trampić, učesnik Narodnooslobodilačkog rata (NOB), poslednji živi nosilac partizanske spomenice 1941. u ovom gradu, odbornik Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH), predsednik dobojske opštine posle Drugog svetskog rata, poslanik u Skupštini Savezne Republike BiH, rukovodilac u maglajskom Natronu, dobitnik brojnih priznanja i nagrada.

U ime porodice i prijatelja od Trampića oprostio se njegov zet Vlado Kemenc, koji je istakao da nije bilo moguće ispuniti pokojnikovu poslednju želju da bude sahranjen pored supruge Almase na groblju kojim danas upravlja Islamska zajednica.

"Tvoju želju da jednog dana budeš uz nju nisu dozvolile verske vlasti Islamske zajednice, jer si ti želeo da budeš sahranjen kao ateista", rekao je Kemenc.

Dedo Trampić je preminuo 3. novembra u 95. godini života. Odluku Islamske zajednice o zabrani da bude sahranjen pored supruge koja je preminula 1999. godine na komemoraciji u Doboju prošlog vikenda je objavila njegova ćerka Milada Vojvodić.

"Našem ocu je zabranjeno da bude sahranjen pored nje na mestu gde je davno podigao spomenik za sebe. Redovno je plaćao to mesto od 1999. godine po uslovima ugovora koji je sklopio sa pogrebnom organizacijom Progres. Islamska zajednica je preuzela to groblje pre nekoliko godina. Nikada nisu poslali novi ugovor na potpisivanje sa novim uslovima kao što je obavezno sahranjivanje po islamskim verskim običajima. Novčane uplate su primali, a sada uslovljavaju sahranu da bude po verskim običajima za osobu koja nikada nije bila vernik", kazala je Vojvodić.

Takva odluka doneta je u skladu sa važećim propisima, objašnjava glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajro Džafić.

"Dozvolili smo kopanje ali po islamskim propisima. On je u groblju imao grobno mesto dok je sa njim upravljao Progres. Znači, sa nama ga nije nikad zaključio. Druga stvar je da mi upravljamo sa grobljima po Zakonu o grobljima RS i Odluci Grada Doboja o pogrebnoj delatnosti. Verska zajednica ima svoje propise i ko smatra da smo mi radili suprotno zakonu ima sud", kaže Džafić.

Zbog stava Islamske zajednice prema istaknutoj ličnosti u Doboju i BiH, i deklarisanom ateisti koji se na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izjasnio kao Jugosloven, negodovali su brojni građani Doboja.

"Ne dozvoliti sahranu na Čaršijskom groblju Humci, koje je u kategoriji gradskog groblja i kojim trenutno upravlja Islamska zajednica, čoveku koji je nosilac spomenice 1941, čoveku koji je bio u Mrkonjić Gradu kada se stvarala BiH 1943., onda o čemu mi pričamo, u kojem društvu živimo", kaže Vesna Seljubac.

(Kurir.rs/Slobodna Evropa/Arnes Grbešić)

Foto Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track