SARAJEVSKI LEKARI ISTERALI SVOJE: Izborili se za povećanje plate prvi put posle 10 godina
Foto: Profimedia

ISPUNJENI IM SVI ZAHTEVI

SARAJEVSKI LEKARI ISTERALI SVOJE: Izborili se za povećanje plate prvi put posle 10 godina

Bosna i Hercegovina -

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković i predsednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko potpisali su danas Kolektivni granski ugovor, što je bio jedan od zahteva lekara da ne bi stupili u generalni štrajk, najavljen za 6. novembar.

foto: Printscreen Klix.ba/Harun Muminović

Izet Hočko i Elmedin Konaković potpisuju Kolektivni ugovor

"Lekari, stomatolozi i zdravstveni radnici imaće bolje uslove nego ikada zbog činjenice da je plata porasla u rasponu od 12 do 25 odsto i da je Vlada KS kroz kapitalna ulaganja pripremila skoro 10 miliona za ulaganje, što radimo kako bi građani imali bolju uslugu barem za jedan stepen, smanjili liste čekanja i rešili još neke probleme", rekao je Konaković i dodao da se nov ugovor odnosi na sva 4 sindikata zdravstvenih radnika u KS.

foto: Printscreen Klix.ba/Harun Muminović

Konaković i Hočko: Svima će biti bolje

Hočko je rekao da su pregovori dugo trajali i da su bili poprilično mučni, ali da će ovo biti dobro i za lekare i za građane. Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je da je srećna jer će plata zdravstvenim radnicima biti povećana prvi put posle 10 godina.

Lekari su tražili satnicu 2,35, 37,5 radnih sati nedeljno i veći koeficijent za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i subspecijaliste za 1,2. Štrajkovi su ipak organizovani u drugim kantonima FBiH, ali i tamo su započeti pregovori za potpisivanje kolektivnih ugovora.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Klix.ba/Harun Muminović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja