VEĆ NAJAVLJENA ŽALBA: BiH odbila da prizna Lex Agrokor
Foto: Reuters

AFERA AGROKOR

VEĆ NAJAVLJENA ŽALBA: BiH odbila da prizna Lex Agrokor

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO/ZAGREB - Kantonalni sud u Sarajevu odbio je da prizna Zakon o vanrednoj upravi "Agrokora" za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je rukovodilac advokatskog tima "Agrokora" u BiH, Branko Marić.

U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić. Objasnio je da ovakva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u krajnjoj instanci da dovede do komadanja kompanija u vlasništvu "Agrokora" u BiH.

foto: Printscreen YouTube/RTRSSens Arhiva

Branko Marić: Odluka suda ugrožava sve kompanije u vlasništvu "Agrokora" u BiH

"Poverilaca Agrokora ima više od 12.000 i po pravosnažnosti odluke svi bi mogli da traže naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (vanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih privrednih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju", kazao je on i dodao da je sud praktično omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu "Agrokora" svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske, što ugrožava poslovanje svih kompanija u vlasništvu "Agrokora" u BiH i radna mesta zaposlenih.

"Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primer, imaju 'Sarajevski kiseljak' ili 'Konzum', ali ovde je reč isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačke privrede", rekao je Marić za Dnevni avaz.

Pored "Leda" i "Sarajevskog kiseljaka", u BiH posluje i trgovački lanac "Konzum" koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.

Iz koncerna "Agrokora" su potvrdili da su primili rešenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je odbijen njihov zahtjev da se u BiH prizna postupak vanredne uprave i kažu da će uložiti žalbu, te da ta sudska odluka neće uticati na njihovo poslovanje u BiH, koje je stabilno i odvija se redovno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track