DODIK: Republika Srpska je stabilna, preživeli smo period gori nego što je bio sam rat!
Foto: Printscreen DW

izborili se sa svim nedaćama

DODIK: Republika Srpska je stabilna, preživeli smo period gori nego što je bio sam rat!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska, 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, stabilna, i da je preživela možda i gori period nego što je bio sam rat.

"Stalna osporavanja od visokih predstavnika i podmukle akcije imale su cilj da prenesu nadležnosti na nivo BiH i stvore unitarnu zemlju kako su to zapadni krugovi obećali Aliji Izetbegoviću", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da se Republika Srpska izborila protiv svega toga, te da danas u Republici Srpskoj postoje stabilnost, mir i razvoj.

"Voleli bismo svi da je to bolje, ali niko ne može da kaže da Republika Srpska nije u svom postojanju ostvarila ciljeve za koje se ovaj narod borio, a to su sloboda, razvoj, miran život i stalna borba za ekonomski prosperitet", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Odgovarajući na pitanje o 25. novembru, koji se u većem delu Federacije BiH obeležava kao "dan državnosti BiH", Dodik je poručio da u Republici Srpskoj te državnosti nema. Predsednik Republike Srpske je istakao da nijednu nadležnost Srpske nije narod preneo na nivo BiH institucionalno i slobodnom političkom voljom.

"Sve je učinjeno pritiscima na ljude, pretnjama, kaznama, zatvaranjem, progonom, maltretiranjem i torturom međunarodne zajednice. To se ne može smatrati neutralnim i objektivnim političkim uslovima za bilo kakvo odlučivanje", rekao je Dodik.

Govoreći o vraćanju prenesenih nadležnosti, Dodik je naglasio da sve što je u skladu sa Ustavom treba da bude postavljeno na ustavan način.

"Ogroman pritisak, kazne, maltretiranje institucija i pojedinaca bili su u funkciji centralizacije i unitarizacije BiH. Postoji Ustav i njega treba poštovati. BiH živi svoj vanustavni život i ukoliko hoće da preživi mora da se vrati u okvir Ustava", poručio je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen DW

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo su pet krucijalnih tačaka odbrane Ratka Mladića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track