OŠTRA REAGOVANJA NA PRESUDU MLADIĆU: Hag nije sud pravde, nego monstrum! Ovo je ratna propaganda!
Foto: Printscreen/ RTRS, Foto: Printscreen/ RTRS

DOŽIVOTNA ROBIJA ZA GENERALA

OŠTRA REAGOVANJA NA PRESUDU MLADIĆU: Hag nije sud pravde, nego monstrum! Ovo je ratna propaganda!

Bosna i Hercegovina -

Prvostepeno veće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Јugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

"Prema utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih veštačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od ovog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svedočenjima i video-snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Haški tribunal, izricanjem prvostepene presude generalu Ratku Mladiću, potvrdio da je neobjektivan i ne može biti merilo za pravdu i pravičnost.

"Haški tribunal u svoje tabele nije hteo da upiše hrvatske generale Mladena Markača, Antu Gotovinu, komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, pripadnike mudžahedinskih odreda, jer nisu bili u planu da budu okrivljeni. Projektovana je drugačija istorija i Haški tribunal ne može biti merilo za pravdu, a pogotovo da piše istoriju", rekao je Stevandić.

Predsednik Akademije nauka Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije.

"Nepravda, i o tome se nema ništa drugo reći. Ako u Haškom tribunalu budu imali imalo ljudskog u sebi, onda bi u žalbenom postupku trebalo da dođe do revizije", ocenio je Kuzmanović.

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, rekao je za da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.

"Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo videli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti ceo region", istakao je Mladić.

foto: Foto: EPA

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to "sud NATO pakta".

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pokazala je da Haški tribunal nije sud pravde, već "monstrum", rekao je advokat Toma Fila.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Printscreen/ RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV ISPRED KUĆE GDE JE UHAPŠEN RATKO MLADIĆ:niko raspoložen za razgovor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track