ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DERVENTI: Izmenjena optužnica Azri Bašić
Foto: Profimedia

UČESTVOVALA U MUČENJIMA I UBISTVIMA

ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DERVENTI: Izmenjena optužnica Azri Bašić

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH izmenilo je optužncu kojom se Azra Bašić tereti za zločine počinjene 1992. na području Dervente.

Tužilaštvo BiH tereti Bašić da je, kao pripadnica Hrvatskog veća odbrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da je optužnica precizirana u odnosu na izvedene dokaze i da će biti u skladu sa izjavama oštećenih.

Kajganić je tada predložio Sudu još dva dodatna materijalna dokaza - overene fotokopije fotografija svedoka Radojice Gajića i preminulog Mile Kuzmanovića, čiji je iskaz ranije pročitan u sudnici.

"Na fotografijama se vidi da je tokom zatočeništva u Domu ЈNA, oštećeni Gajić zadobio povrede po leđima koje mu je, kako je rekao tokom svedočenja, nožem nanela Bašićeva, dok su kod Kuzmanovića vidljivi ožiljci na levom uhu koji su nastali sečenjem kliještima", naveo je Kajganić.

Pročitao je 15 tačaka optužnice kojom se Bašić na teret stavlja učešće u ubistvu, mučenju i nečovečnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima.

Odbrana je istakla da nije u mogućnosti da se izjasni na izmenjenu optužnicu, kao i da je optužena još uvek nije dobila.

Suđenje će se nastaviti 8. decembra.

Kurir.rs/RTRS/Tanjug Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track