(VIDEO) HAN RAZOČARAN NAPUSTIO SARAJEVO: Političarima u BIH poručio da nema vremena za izgovore!
Foto: Fonet/EU

NIJE GOTOV UPITNIK,, NI USVOJENI ZAKONI

(VIDEO) HAN RAZOČARAN NAPUSTIO SARAJEVO: Političarima u BIH poručio da nema vremena za izgovore!

Bosna i Hercegovina -

Komesar Evropske unije za proširenje Јohanes Han razočaran je napustio BiH i pored ubeđivanja predsedavajućeg Saveta ministara, Denisa Zvizdića, da će odgovori na više od 3.200 pitanja iz Upitnika Evropske unije biti kompletirani do kraja godine.

Poručio je da bez kompletiranja Upitnika, usvajanja seta zakona o akcizama i strategija o ruralnom razvoju i energetici, neće biti razmatran kandidatski status BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da sastanak sa evropskim komesarom nije donio nikakvo rešenje i da su i dalje otvorena pitanja upitnika i akciza.

Odmah po dolasku u Sarajevo iznenađenje za Јohanesa Hana, čekao je 15 minuta da se pojavi Denis Zvizdić u zakazano vreme. Za razliku od Zvizdića lideri parlamentarnih stranaka nisu kasnili.

Tokom dvočasovnog sastanka pokazali su sve političke razlike na šta je Han odgovorio da ne može on da obezbedi kandidatski status BiH.

foto: Zorana Jevtić

"U ovom trenutku nismo baš nešto napredovali. Sve dok nema odgovora na Upitnik, ako nema usvojenog seta zakona o akcizama, ako nema usvojene Strategije za ruralni razvoj..., jednostavno, ja ne verujem ni u šta. Ponavljam, nema vremena za bilo kakve izgovore", kategoričan je Han.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da oko nekih pitanja iz Upitnika nema saglasnosti, poput pitanja koliko ima stanovnika ili da li je BiH opredeljena za NATO.

Ponovio je da Srpska ne priznaje rezultate popisa i da je jasno opredeljena za vojnu neutralnost.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH moguće je samo kao kombinacija entitetskih strategija, dodao je Dodik.

"Sastanak je bio potpuno nefunkcionalan i nije doneo nikakva rešenja. Nije jasno manifestovana ni većina za set zakona o akcizama, ni opredeljenje da se konsenzuom dođe do upitnika", rekao je Dodik.

"Mi 9. decembra punimo godinu dana kako smo dobili Upitnik i siguran sam da neće biti odgovora . Time je upitno dobijanje kandidatskog statusa", kaže Nermin Niukšić, predsednik SDP-a BiH.

Usvajanje seta zakona o akcizama dominiralo je tokom boravka komesara Hana u Sarajevu.

Јedan od načina da akcize budu usvojene jeste da to uradi Dom naroda PS BiH gde postoji delegatska većina, po skraćenom postupku na sednici u četvrtak.

Potom bi set tih zakona po hitnoj proceduri bio upućen u PD PS BiH. A da li u tom Domu postoje 22 ruke za usvojanje zakona o akcizama, to ni Han danas nije mogao da utvrdi.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Fonet/EU

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STOLTENBERG: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track