(VIDEO) PROTESTI U SARAJEVU: 2.000 policajaca na ulicama, nezadovoljni Vladinim odlukama pozivaju na štrajk
Foto: YT Printscreen

Traže ispunjenje zahteva

(VIDEO) PROTESTI U SARAJEVU: 2.000 policajaca na ulicama, nezadovoljni Vladinim odlukama pozivaju na štrajk

Bosna i Hercegovina -

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas u 12 sati počeo je zakazani protest svih sindikata policije i policijskih agencija s državnog nivoa koji su najavili dolazak u Sarajevo.

Kako je za medije potvrdio Dragan Škulj, predsednik Saveza sindikata policije i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, očekuje se da danas ispred Vlade FBiH bude prisutno više od 2.000 policajaca.

Sindikati policije ističu da bi, prema predloženom zakonu o PIO, penzije policijskim službenicima bile niže za 25 do 30 odsto. Oni traže da se za njih odredi poseban koeficijent ili da se u završne odredbe zakona o PIO ubaci rečenica da će se način obračuna penzije policijskih službenika utvrditi posebnim propisom, s tim da i ta odredba i zakon o PIO idu istovremeno u proceduru, ali Vlada to ne prihvata.

"Policija je primorana da izađe na ulicu zbog takvog odnosa i izostanka neophodne volje za adekvatnim zakonskim rešenjima", potvrdili su iz Sindikata policije.

Policijski sindikati su uoči samog protesta, koji počinje u 12 sati pred zgradom Vlade FBiH, poručili da su pojedini članovi Vlade FBiH izneli niz netačnih informacija u pogledu visine penzija policijskih službenika, te da je manipulišući podacima o visini penzija visokih policijskih oficira u javnosti stvorena pogrešna slika o revoltu nezadovoljnih policajaca.

Ka Sarajevu je iz Tuzle krenulo šest autobusa.

(Kurir.rs/Avaz.ba/Klix.ba)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MUŽ PUCAO U ŽENU NA SRED ULICE! Još jedno porodično nasilje?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track