KUBANSKA VAKCINA STIGLA U BIH: Oboleli od raka pluća mogu od sada da kupe cimavaks EGF u Bosni!
Foto: Printscreen Avaz.ba

agencija za lekove odobrila prodaju

KUBANSKA VAKCINA STIGLA U BIH: Oboleli od raka pluća mogu od sada da kupe cimavaks EGF u Bosni!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je prodaju kubanske vakcine "cimavaks EGF" (CimaVax EGF), koja se koristi protiv raka pluća.

Iz Agencije je saopšteno da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocena o kvalitetu, efikasnosti, bezbednosti leka u postupku izdavanja dozvole za stavljanje leka na tržište u BiH.

Vakcina "cimavaks EGF" sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez. On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gde može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina.

U prve četiri godine primjene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

"Za informacije u vezi sa pozicioniranjem leka na listu lekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, i za nabavku leka zdravstvenih ustanova u kojima će se primenjivati, zainteresovani mogu da se obrate entitetskim institucijama zdravstvenog sistema", saopštili su iz Agencije.

"Efikasnost leka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika leka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscrteen Avaz.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track