ČOVIĆ: Zbog Izetbegovića ne funkcioniše zajednička politika u BiH
Foto: Printskrin

OTVORENO

ČOVIĆ: Zbog Izetbegovića ne funkcioniše zajednička politika u BiH

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da odnosi bošnjačke i hrvatske politike u BiH ne funkcionišu, kao ni njegov odnos sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem koji je, kako smatra Čović, svesno organizovao spasavanje pozicije SDA podizanjem napetosti oko nacionalnih pitanja.

"Jedno je pitanje bila tužba prema Srbiji oko revizije, nakon toga Pelješki most, zatim haške presude...Smisao svega toga jeste da se ne primeti kako pola SDA glasa na različite načine", rekao je Čović.

On je ocenio da je izmena Izbornog zakona jedini način da se Hrvatima omogući višestranačje, a HDZ demokratizuje.

Komentarišući evropski put BiH, Čović, koji je predsedavajući Predsedništva BiH, rekao je da bi, nakon uspešnih procesa Srbije i Crne Gore, bilo jako loše da BiH ostane izolovana.

foto: Zorana Jevtić

Čović: Denis Zvizdić je najodgovorniji za to što Predsedništvo BiH do danas nije dobilo Upitnik Evropske komisije

"Ovo nas tera da nešto zajedno radimo. Ali, s druge strane, postoji i druga ocena - da smo prava bara", ocenio je Čović, dodajući da je najveći problem izrazito spora dinamika rada predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji do sada nije hteo da sazove nijednu sednicu u vezi sa mehanizmom koordinacije.

"Morao je da podnese izveštaj mnogo ranije, a nije", napomenuo je Čović. On je podsetio da je Predsedništvo BiH usaglasilo da do 15. decembra mora dobiti Upitnik Evropske komisije, ali da se to do danas nije desilo.

"Jedini razlog za to su pitanja koja su otvorena, a otvorena su samo jer se nije već jednom sazvao Kolegijum za evropske integracije koji čine, između ostalog, svi predsednici vlada. Za to je najodgovorniji Zvizdić", tvrdi Čović.

Predsedavajući Predsedništva BiH, ipak, očekuje da će BiH na proleće dobiti kandidatski status za EU.

O inicijativi za ukidanje naziva "hrvatski" i "Herceg-Bosna" iz pojedinih preduzeća, Čović je rekao da su taj naziv Hrvati uneli u današnju Federaciju preko Vašingtonskog sporazuma i da tu ne vidi ništa sporno.

"Međutim, bojim se da nije toliko sporan ni taj naziv koliko želja da se jednim ovakvim činom ide u federalizaciju Federacije u budućnosti", upozorio je Čović.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja