(VIDEO) NOSTRADAMUS NIJE PROROK U BiH: Evo kako građani sami znaju kakva će im biti 2018.
Foto: Profimedia

vox populi

(VIDEO) NOSTRADAMUS NIJE PROROK U BiH: Evo kako građani sami znaju kakva će im biti 2018.

Bosna i Hercegovina -

Nostradamus, baba Vanga, braća Tarabići i brojni drugi... Svi oni su najavljivali određene pojave u neko vreme i dosta ih pogodili, na određen način.

Nostradamus skoro godina nije među živima, ali njegova predviđanja aktuelnija su nego ikad. Sa zebnjom se iščekuje hoće li se dogoditi išta od onoga što je rekao ovaj francuski lekar za 2018. jer, narodski rečeno, ako se išta ostvari, jao nama.

Godinu 2018. označio je kao godinu velikih promena za planetu Zemlju. Najavio je erupciju Vezuva u Italiji, nakon čega će uslediti zemljotres, a refleksija bi moglo biti i na BiH. Prema Nostradamusu, stradaće 16.000 ljudi. Najavio je i potres u SAD, čija će se snaga osjetiti širom sveta, a s obzirom na dosadašnja predviđanja koja je opisivao slikovito, mnogi strahuju da SAD očekuje nešto razornije od prirodne katastrofe kao što je zemljotres.

Najavio je i rat koji će početi iz Francuske, a koji će se proširiti na preostali deo Evrope. "Nakon tog rata, od 2025. godine zavladaće mir, ali malo ko će u njemu moći da uživa", pisao je Nostradamus. Francuska, koja je proteklih godina bila pogođena terorizmom, ozbiljno sluša upozorenja svog proroka.

Bugarska baba Vanga, pak, slepa vidovnjakinja, je 2018. gledala kroz geopolitičku prizmu. Tako je rekla da će Kina postati super sila, jača i od SAD, a druga se najava tiče Venere, na kojoj će biti otkriven novi izvor energije.

Braća Tarabići, koji su u Srbiju doselili iz Hercegovine i još u 19. vekunaslutili stvaranje, ali i rušenje Jugoslavije, takođe najavljuju sukobe i nemire.

Od sagovornika Večernjeg lista niko, pak, ne veruje u predviđanja ovih proroka. Za većinu, ona su lažna, a Vladimir iz Ljubuškog kaže kako “i ćorava kokoš pogodi zrno”, pa tako i spomenuti Nostradamus. Čak, za mnoge, nema mesta bilo kakvom praznovjerju. Urednica Vipmagazina Biljana Jakić ističe da nije niti praznoverna niti veruje u proročanstva.

"Smatram ih tek pukim nagađanjem jer u njima nije ništa rečeno jasno, precizno i koncizno. Ali, ne treba biti posebno vidovit kako bismo došli do zaključka da nam ljudska glupost, bezobrazluk, bahatost i pohlepa u budućnosti neće doneti ništa dobro", kaže nam Jakić.

Književnica Marina Radoš za Večernji je preuzela ulogu vidovnjaka. "U BiH će i bez Nostradamusa godina biti tužna i čemerna", najavila je ona. Student Marko Mlikota iz Neuma tvrdi da u 21. veku nema smisla verovati u predviđanja nekih bakica ili čak ljudi koji su umrli pre mnogo godina kao što je poznati Nostradamus.

"Svako može predvideti hiljadu stvari koje će se ‘dogoditi’, a ako ih se ostvari nekoliko, odjednom si prorok", tvrdi Splićanka Marija, koja smatra kako se radi o slučajnosti. "Ponekad čitam horoskop. Ne verujem uvek svemu što piše, ali nekad se neke stvari i poklope. Mislim kako je slična stvar i sa Nostradamusovim proročanstvima", završava ona.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DA LI ZNATE GLUPLJU OSOBU OD OVE? Teško!! Evo i dokaza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track