(VIDEO) VIDEO KRAJ RATA U PLEĆKI: Deda Radomiru iz Trebinja se u pečenici ukazali važni znaci!
Foto: RTRS

drevni božićni običaj

(VIDEO) VIDEO KRAJ RATA U PLEĆKI: Deda Radomiru iz Trebinja se u pečenici ukazali važni znaci!

Bosna i Hercegovina -

Hercegovci čuvaju i poštuju veru od davnina, ali su se u ovom kraju očuvali i narodni običaji u vezi sa velikim hrišćanskim praznicima. Jedan od njih je i gledanje u jagnjeću plećku božićne veselice. Ko zna da čita, u plećki, veruje se u ovom kraju, sve piše.

U plećki piše sve, samo treba da znaš da čitaš, a posebne znakove, udubljenja i zareze. Na jagnjećoj plećki već decenijama tumači i raspoznaje osamdesetšestogodišnji Radomir Stijačić iz sela Klobuk, kod Trebinja.

"Gledanje" u plećku učio je od starijih, a najtačnija je, kaže, ona koja se priprema za krsnu slavu i Božić.

"Piše za kuću, da li je dobro ili loše; za pare ima li ili ih nema, za stoku, da li je napredak ili ne. I za državu da li je mutno ili će biti dobro", objašnjava Radomir.

U Hercegovini su se običaji očuvali, ali pre svega prava, iskonska vera. Radomir ističe da se u njegovoj kući uvek slavila slava i verovalo u Boga, krštavalo i venčavalo u crkvi. I u plećku se uvek gledalo, čak su, kaže, i sveštenici umeli da ga upitaju šta vidi. Plećku iz 1995. godine pamti po znaku koji je video za Republiku Srpsku.

"Ukazao se u delu gde je za državu krst. Veli meni pop: To je zato što ste vernici, ti i tvoja kuća. Ja kažem: Nije, ovo je za državu. I stvarno, te godine je potpisan Dejton", ističe Radomir.

U kući Stijačića za božićne praznike posebno je veselo, jer deda Radomira poseti njegovih dvanaestoro unučadi i četrnaestoro praunučadi. U plećki je, kaže, video kad su se rađali, a uskoro očekuje i 15. praunuče. Gledaće i ovogodišnju plećku i nada se samo dobrim znakovima, i za kuću i za državu.

Kurir.rs/Rtrs.rs

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja