MITO TRESE MEDICINSKI FAKULTET U SARAJEVU: Za sređivanje ispita iz anatomije cena 5.500 KM!
Foto: Medicinski fakultet Sarajevo

suđenje

MITO TRESE MEDICINSKI FAKULTET U SARAJEVU: Za sređivanje ispita iz anatomije cena 5.500 KM!

Bosna i Hercegovina -

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričali su da je za “sređivanje” ispita iz anatomije traženo i dato 5.500 konvertibilnih maraka (KM).

Mirveta Pervan, koja je dobila imunitet od krivičnog gonjenja, kazala je da je na sarajevskom Medicinskom fakultetu imala problema s polaganjem predmeta “Anatomija 2”, da su joj se često dešavale “blokade”, zbog čega se žalila svom momku Alenu Šabaniji.

“Momak je pričao s nekim na poslu i pomenuo je kolegu Vezira Herendu, koji je obećao da će videti da pomogne, i na kraju je rekao da se raspitao i da ispit košta prvo 5.000, a kasnije 5.500 maraka. Novac nisam imala, ali je donator iz Nemačke poslao 6.000 maraka na račun u banci”, rekla je ona.

Napomenula je da je dogovor bio da se Herendi u leto 2015. novac preda par dana pre ispita, na kome je Pervanova, kako je istakla, “zablokirala” na desetom pitanju.

“Profesorica Lujinović, kod koje sam bila, rekla je da preko toga ne može da pređe. Tražila sam da dođem ujutro i nastavim s tim pitanjem, jer je to dopuštala šefica katedre. S ispitom sam nastavila ujutro i položila”, izjavila je svedok i dodala da je Herendu i njegovu suprugu kasnije počastila večerom.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svedok je navela da je sa momkom Herendi kući odnijela novac i da je on izjavio da će ispit srediti preko svog badže. To je potvrdio i njen dečko Alen Šabanja, koji je kao i Vezir Herenda takođe dobio imunitet.

Optužnica tereti generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića te Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Nastavak suđenja je 15. januara.

Kurir.rs/Detektor.ba

Foto: Medicinski fakultet Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track