BURA U AUSTRIJI ZBOG REPUBLIKE SRPSKE: Štrahe podržao pravo na samoopredeljenje!
Foto: AP, Foto: AP

REAGOVALA VLADA

BURA U AUSTRIJI ZBOG REPUBLIKE SRPSKE: Štrahe podržao pravo na samoopredeljenje!

Bosna i Hercegovina -

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredeljenje naroda.

Tim rečima Štahe je odgovorio na niz kritika zbog svoje ranije izjave o Republici Srpskoj, a zbog koje je morala da reaguje i austrijska vlada.

"Poštujemo suverenitet države BiH u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Feeracije i RS. Oba dela zemlje biraju svog predsednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredeljenje naroda", rekao je Štrahe komentarišući kritike na svoj račun.

Austrijska vlada je potom ponovila podršku celovitosti Bosne i Hercegovine, distancirajući se od Štrahea. Austrija podržava "suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine" i ne meša se "u unutrašnje stvari" drugih zemalja, rekao je Peter Launski, portparol koalicione vlade koju su u decembru formirali desnica i ekstremna desnica. Opoziciona liberalna partija Neos je objavila da je Štrahe za Televiziju Republike Srpske u septembru prošle godine izjavio da se zalaže da se "Republici Srpskoj da pravo da se odvoji" od BIH. Ispostaviće se čak i da Štrahe nije baš tako rekao, već da je govorio o "pravu na samoopredeljenje". "Voleo bi da znam zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj Bosni i Hercegovini", rekao je tada Štrahe. Kako bilo, reči austrijskog vicekancelara, vodje ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) koja je ušla u vladu s Narodnom strankom (OVP) konzervativnog mladog kancelara Sebastijana Kurca, izazvale su burne reakcije i austrijske desnice.

"Naš potpredsednik bi pozdravio nov rat u Bosni", napisao je na Tviteru zvaničnik OVP iz Beča, Muamer Bećirović dodajući da "ko poznaje Balkan zna da je to što radi Štrahe ratno huškanje", dok je šef opozicione poslaničke grupe opozicionih Socijaldemokrata Andreas Šajder je Štraheovu izjavu nazvao "opasnim potpaljivanjem političkog baruta". Nova polemika je izbila nedelju dana pošto je opozicija kritikovala funkcionera FPO-a Johana Gudenusa jer se u Banjaluci ceremonijalno sastao s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Ekološka grupacija Piz je tu posetu parlamentarnog funkcionera FPO ocenila kao "skandaloznu", a liberalna partija Neos zatražila objašnjenje lidera FPO i austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track